Basescu sustine ca pretul gazelor este influentat de grupurile de interese
Averea - 10.01.2006
 

Presedintele Traian Ba-sescu a subliniat ieri ideea existentei unor grupuri de interese in jurul Ministerului Economiei si Comertului, din considerentul ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale. „Am amintit ca, in vara anului trecut, vorbeam de grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze“, a spus Basescu. Ministerul Economiei a informat insa ca a adresat duminica, la solicitarea Presedintiei, o nota cu privire pretul de import al gazelor naturale.

Documentul MEC precizeaza ca pretul gazelor naturale se stabileste in functie de o formula de calcul care se aplica tuturor tarilor europene, formula aplicata si Romaniei. Stabilirea pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei, dar si de discountul care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate. Pretul se reactualizeaza lunar in functie de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei din ultimele 6 sau 9 luni. MEC spune ca nu are calitatea de titular de import de gaze naturale, societatile comerciale din Romania, precum Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica sau Electrocentrale Bucuresti, incheind contracte individuale cu furnizorii agreati de Gazprom - Gazexport, respectiv intermediarii de gaze Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG si IMEX OIL Limited. In plus fata de contractele comerciale de import, Romania mai primeste aproximativ 180 de milioane de metri cubi anual, reprezentand echivalentul serviciilor de tranzit de gaze naturale din Rusia catre Peninsula Balcanica si Turcia, efectuate de Transgaz.

Potrivit MEC, anul trecut, pretul mediu la gazele de import in Romania, a fost de circa 218 dolari pe mia de metri cubi, pentru un volum de circa 6 miliarde metri cubi. Prin comparatie, Germania a platit in aceeasi perioada aproximativ 220 de dolari mia de metri cubi de gaze pentru un volum de 40 de miliarde de metri cubi. „Romania plateste pentru anul 2005 acelasi pret la gazele naturale, cu tari europene, in conditiile unei cantitati importate de 3 pana la 6 ori mai mica“, mai informeaza MEC. In Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 dolari pe mia de metri cubi, iar pentru luna ianuarie 2006, oficialii MEC prevad facturi cuprinse intre 270 si 276 dolari pe mia de metri cubi, fata de Germania care va plati 260 de dolari mia de metri cubi, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda.

Ministerul sustine ca pretul gazului rusesc la granita Germaniei este similar celui importat in Romania. In plus, MEC spune ca potrivit asigurarilor date de partea rusa, in 2006, Romania nu va importa gaze la preturi mai mari de 280 de dolari mia de metri cubi.


Cristina Nedelcu - Averea
 

10 January 2006