Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, într-o emisiune Pro Tv, că băncile comerciale au în acest moment un exces de lichiditate, fapt pentru care vor trebui să-şi revizuiască politicile de creditare, dar şi să împartă riscul cu consumatorii.

14374-basescu11.jpg"În momentul de faţă este un exces de lichiditate pe piaţă în condiţiile în care băncile totuşi nu creditează aşa cum ne-am dori economia, iar populaţia este extrem de reticentă să mai ia credite. (...) Băncile au uitat acum şi apelurile guvernatorului Băncii Naţionale şi apelurile mele din perioada în care dădeau credite cu buletinul. Au uitat iar acum se uită în traistă şi constată că tot mai multe credite au devenit neperformante, ori prudenţa lor este de înţeles acum, slavă Domnului că au devenit mai prudenţi, pe de o parte. Pe de altă parte, nu este permis să împingă toată nesăbuinţa lor din perioada în care dădeau credite cu buletinul în spinarea celor care au credite. Trebuie împărţit riscul", a afirmat Băsescu, citat de NewsIn.

De asemenea, el a apreciat că "până la urmă băncile nu vor avea ce să facă cu banii, au exces de lichiditate, vor trebui să-şi revizuiască politica de credite".

În ceea ce priveşte OUG 50, şeful statului a precizat că aşteaptă să vadă forma în care va fi adoptată de către Parlament, pentru a se decide dacă va cere reexaminarea acesteia, apreciind că forma iniţială a actului normativ a fost una "corectă".

"Voi încerca să ţin un echilibru între interesul cetăţenilor care au luat credite şi interesul de a avea un sistem bancar sănătos, indiferent cine s-ar supăra, băncile sau beneficiarii de credite", a mai spus Băsescu.


18 October 2010