Preşedintele Traian Băsescu apreciază că statul român trebuie să înfiinţeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii români intenţionează să îşi vândă terenurile. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Băsescu în cadrul Conferinţei Naţionale a agricultorilor, atunci când a fost adusă în discuție problema vânzării de terenuri către străini.

30344-sunflower-field-3663-1366x768.jpgAş mai ridica o problemă legată de vânzarea pământului. În mod categoric acest lucru ţine şi de Guvern, şi de proprietarii de pământ. Dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem ţara, aş vrea să văd că românii nu îşi vând pământul. Este prima condiţie ca pământurile să nu fie vândute - să nu existe ofertă de vânzare”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Totodată, şeful statului a subliniat faptul că nici statul nu poate rămâne indiferent în faţa unei astfel de probleme.

Categoric, statul are obligaţia să creeze o agenţie care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să îşi vândă pământul. Este, cred eu, o soluţie care să prevină scăparea de sub control a producţiei agricole”, a mai declarat preşedintele.

România trebuie să producă în primul rând pentru ea şi trebuie să asigure nevoile de hrană ale populaţiei.

„Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste 100 ani, pe pieţele externe, dar ştiu sigur că, dacă va exista o marfă care se va vinde de acum în 1000 ani, ea este hrana. Şi, după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a populaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb”, a menţionat Băsescu.

 

CITEȘTE ȘI: România nu ştie să facă agricultură. Din cauza unor greşeli de începător, marcăm pierderi record, în loc de câştiguri uriaşe

 

16 May 2013