Preşedintele Traian Băsescu nu a ezitat să-şi manifeste îngrijorarea în ce priveşte  liberalizarea achiziţiei de terenuri. În opinia şefului statului nu este drept ca fermierii români să intre în competiţie cu toţi cumpărătorii străini proveniţi din ţări cu agriculturi mult mai bine capitalizate.

30870-basescu-an-presa-austriaca-romania-nu-le-poate-.jpgAm o mare îngrijorare cu liberalizarea achiziţiei de terenuri. Şi v-o spun nu dintr-un patriotism ieftin, dar ştiu că agricultura românească este mult mai decapitalizată decât altele şi, prin liberalizarea vânzării terenurilor, de fapt punem agricultorii români într-o competiţie neloială cu oameni care vin din agriculturi bine capitalizate, cu sisteme bancare în spatele lor. Problema pe care eu o semnalez nu este că ne cumpără străinii pământul, ci inechitatea”, susţine Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat, în cadrul dezbaterii privind lansarea strategiei pentru agricultură în 2014-2030, că în unele state ale Uniunii Europene agricultorii primesc subvenţii care sunt chiar şi de 400 euro/hectar şi se bucură de susţinerea sistemului bancar. În schimb, în România, băncile dau credite la achiziţia de terenuri numai dacă există şi garanţii de stat.

Astfel, Băsescu spune că ar trebuie găsite soluţii care să îi sprijine în primul rând pe agricultorii români şi pe tinerii care primesc facilităţi tot mai mari pentru înfiinţarea de noi ferme în mediul rural.

RECOMANDARE: Lipsa de viziune răpune unul dintre cele mai puternice atuuri ale României

Șeful statului a precizat, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni, că trebuie găsit un echilibru privind intervenţia Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Sunt de acord că ADS are o reputaţie proastă, poate fi o pacoste, dar nici nu închideţi piaţa doar pentru faptul că aveţi terenurile în arendă. Pentru cine le are în arendă, gata, noi suntem nişte jupâni. Eu nu am niciun hectar de pământ, dar vreau să cumpăr. Nu v-am spus că vreau să mă fac agricultor? Deci trebuie găsit acel echilibru. Eu sunt de acord că nici statul nu e bun să pună el mâna pe toate terenurile, dar nici nu închideţi piaţa”, a mai afirmat preşedintele.

Preşedintele a declarat în urmă cu ceva timp că, la finalul mandatului de la Cotroceni, i-ar plăcea să aibă o fermă de 200-250 hectare, cu o livadă cu piersici, cireşi şi meri. În plus, Băsescu a precizat că ar fi dispus să contracteze un credit bancar pentru achiziţia unui teren agricol.

 

 

2 iulie 2013