Preşedintele Traian Băsescu susţine că 2017 este anul optim pentru a adopta moneda europeană, în condiţiile în care 2015 nu mai este viabil, iar unele “persoane importante” au enunţat 2019 ca nou termen sau chiar renunţarea la o dată ţintă.

30233-136241624739455727394_-traian-basescu-presidenc.jpgÎn ceea ce priveşte termenul de aderare la euro, eu cred că va trebui să fie menţionat ferm în documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decât anul 2017. La unele persoane importante din România am auzit enunţat, ca termen, anul 2019 sau chiar nefixarea unui termen de trecere la moneda euro, cu argumentul practicii altor ţări care nu au asumat o dată. Este greşită o neasumare de termen”, a declarat Traian Băsescu, într-un interviu pentru publicaţia online Calea Europeană.

România are obligaţia de a adera la Zona euro, acest lucru a fost stabilit în Tratatul de Aderare. Preşedintele a mai precizat că nu le poate spune partenerilor europeni că ne vom îndeplini obligaţiile, deocamdată nu se ştie când România va face acest pas.

Băsescu a precizat că în perioada 2014-2015 vor începe discuții care vizează revizuirea Tratatelor UE, iar fără un termen clar şi credibil de adoptare a monedei euro şi o asumare a obligaţiilor aferente, România poate rămâne într-o categorie de state de mâna a doua la nivelul Uniunii Europene. El a atras atenția asupra faptului că țara noastră trebuie să facă eforturi pentru a dezvolta sectorul companiilor de stat, astel încât să devină unul competitiv, care să facă faţă competiţiei din Zona euro.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că 1 ianuarie 2019 reprezintă “un obiectiv destul de realist” pentru adoptarea monedei euro de către România, după ce autorităţile de la Bucureşti au renunţat la termenul avansat iniţial, respectiv anul 2015.

Aici sunt două variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune că nu stabilim anul, ci priorităţile şi încercăm cât mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut şi alte ţări, inclusiv România - noi am avut anul 2015, pe care nu îl respecţi şi atunci ai varianta să îţi cam pierzi credibilitatea, să faci ca Petrică cu lupul, tot zici că...Eu cred că - nu ştiu dacă o să punem într-un document - un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a amintit însă că un astfel de obiectiv este stabilit împreună cu Banca Naţională şi mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenţă care nu mai include, însă, spre deosebire de ultimii ani, o ţintă pentru adoptarea monedei euro.

CITEȘTE ȘI: România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters

 

9 May 2013