Basel II da "verde" creditelor imobiliare




BaniiNostri - 27.09.2006
 

credite imobiliareAccesibilitatea imprumuturilor ar putea duce la cresterea preturilor la apartamentele vechi

La inceputul anului viitor va incepe implementarea normelor Basel II, privind reducerea riscului bancar, in toate tarile Uniunii Europene.

Bancile pot opta pentru ralierea la noile reglementari chiar din 1 ianuarie 2007 sau, daca nu se simt pregatite, un an mai tarziu. Expertii bancari din Romania estimeaza o serie de schimbari pe piata creditelor. Normele Basel II reprezinta urmatorul filtru dupa Basel I, mai exact o rafinare a vechilor norme, plus obligativitatea bancilor de a avea sisteme informatice fiabile si personal specializat. Potrivit expertilor bancari, in Romania, vom asista la o schimbare a sistemului bancar actual, sub forma unor fuziuni intre bancile cu o pondere mai mica pe piata si aparitia unor structuri financiare mai puternice.

Normele europene scad riscul asociat

O noutate adusa de Basel II pe piata creditelor garantate cu proprietati imobiliare o reprezinta scaderea riscului asociat, de la 50%, cat reprezenta in Basel I, la 35% in Basel II, "asta inseamna ca daca pentru un credit ipotecar de 100 de lei, banca trebuia sa constituie un capital de 50% conform Basel I, in Basel II trebuie sa constituie doar 35%.

Avand in vedere ca riscul asociat in Basel II este mai mic, cerinta de capital se reduce, si astfel exista premise, daca piata o cere, de a acorda mai multe credite", comenteaza Bogdan Moinescu, expert bancar. Libertatea crescuta la obtinerea creditelor ipotecare inseamna automat o crestere a cererii pe piata imobiliara, tinand cont de faptul ca la ora actuala apartamentele vechi sunt cele mai tranzactionate, se poate estima o crestere a pretului acestora, in perspectiva unei cereri mai mari.

Nu acelasi lucru se va intampla si cu imprumuturile garantate cu proprietati comerciale, unde riscul asociat poate ajunge pana la 100%, pentru ca se considera ca fiind actiuni specializate care comporta un risc ridicat. "In a sustine aceste decizii, s-au avut in vedere experientele neplacute din tarile scandinave, din Japonia, chiar si din Statele Unite, unde creditarea masiva a imobilelor comerciale a condus la probleme majore de stabilitate financiara.

Au fost situatii, spre exemplu in tarile scandinave, unde guvernul a trebuit sa nationalizeze banci private, pentru a le salva, astfel incat efectele negative sa fie limitate. Guvernul preia datoriile publice ale acestor banci, le pune pe picioare si apoi le privatizeaza. Toata aceasta actiune se face pe bani publici.

In cazul creditelor garantate cu proprietati imobiliare, volumul acordat este net inferior celor comerciale", precizeaza Moinescu. Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, in luna mai a acestui an, creditele acordate pentru achizitii imobiliare au ajuns la 9 miliarde de lei, cu un miliard mai mult fata de sfarsitul lui 2005.

Citeste articolul integral in Banii Nostri


Alexandru Urzica
Banii Nostri
 

27 September 2006