Bulevardul Barbu Văcărescu este unul dintre cele mai dinamice locuri din Bucureşti. Situat în centrul oraşului, zona are potenţial pentru orice segment imobiliar: se vând atât apartamente, cât şi vile sau clădiri de birouri. Dar doar în teorie, căci la nivel practic, sunt destul de puțini atât cei care vând, cât și cei care cumpără.

24668-barbu-vacarescu.jpgÎn zona Barbu Văcărescu răspunde, teoretic, cerințelor oricărui client. Sunt case, blocuri şi clădiri de birouri cu ani de construcţie care variază între 1940 şi 2012. Problema este numărul relativ mic al acestora, dată fiind suprafaţa redusă a zonei. Din această cauză, un client care vrea să cumpere o proprietate poate să aştepte destul de mult până când găseşte oferta potrivită pentru el.

„Numărul celor care caută zona este mic, dar în general se caută apartamentele în vilă. Aceste construcţii sunt vechi, cele mai multe dintre ele. 80% dintre vile sunt case vechi, construite în 1940. Ca suprafaţă, au între 70 şi până la 150 mp şi se vând cu 1.400-1.500 euro/mp”, spune Valentin Hobjilă, reprezentant Galaxy Imob.

Vechimea construcţiilor nu pare să îi sperie pe clienţi, mai ales dacă este vorba despre persoane care vânează de mult zona. De asemenea, există şi argumente tehnice pentru care nu ar trebui să îşi facă griji în privinţa acestor vile.

„Proprietarii nu se sperie de vechimea locuinţei pentru că sunt, în general, clădiri mici: parter, unu, poate şi doi. În plus, nu sunt probleme de rezistenţă. Unele vile chiar sunt expertizate, iar eu nu ştiu nicio clădire în zonă care să aibă bulină roşie”, continuă oficialul Galaxy Imob.

Mult mai greu de vândut sunt apartamentele din blocuri. Chiar dacă există proprietari care scot la tranzacţionat proprietăţile lor, clienţii sunt destul de greu de mulţumit. Mulţi dintre ei ajung la concluzia că este mai avantajos să cumperi un apartament în vilă decât în bloc.

„În primul rând, sunt doar şase-şapte blocuri de locuinţe în zonă, construite, în general, după 1980. Abia în acest caz încep clienţii să îşi pună problema de vechime. În plus, preţurile sunt destul de mari şi ofertele puţine. La trei camere, de exemplu, este o singură ofertă pe piaţă acum, de 120.000 euro, în condiţiile în care apartamentul are 80 mp”, spune Valentin Hobjilă.

Principalii chiriaşi din zonă sunt din afara Capitalei

O categorie aparte în zonă este formată de cei care sunt din provincie şi vin să lucreze în Bucureşti. În zonă există considerabil de mulţi astfel de clienţi. Ei aleg, de cele mai multe ori, să stea cu închirie. În acest caz, preţl mediu este de 400-500 euro/lună pentru un apartament cu două camere şi 500-700 euro/lună pentru un apartament cu trei camere.

„Sunt mulţi angajaţi ai Spitalului de Urgenţe, care caută să se mute în zonă din cauza programului pe care îl au. Pentru că lucrează şi ziua şi noaptea, pentru că nu îşi permit un drum lung până acasă, pentru că trebuie să se întoarcă la serviciu chiar şi în urma unui apel telefonic, ei se mută cu chirie, pe Barbu Văcărescu”, spune Alexandra Tudorici, broker imobiliar AlexBarbu Imobiliare.

Pentru clienţii care nu au un motiv suficient de puternic pentru a se muta neapărat în zonă, agenţii imobiliari vin cu alternative viabile. Multora li se sugerează relocarea către zone apropiate atât ca distanţă, cât şi ca preţ.

„Cele mai multe persoane pot fi mutate uşor în zonele Floreasca sau Dorobanţi. Preţurile sunt similare, cel puţin dacă vorbim de apartamentele în vilă”, spune oficialul Galaxy Imob.

Dincolo de neajunsuri, avantajele zonei sunt incontestabile. Parcul Circului este la îndemână, mijloacele de transport sunt în formulă completă, iar apropierea de centrul oraşului este tentantă. În plus, preţurile au scăzut foarte mult, ceea ce face zona accesibilă chiar şi celor care nu şi-o permiteau în urmă cu câţiva ani. Un exemplu relevant este una dintre ofertele de pe piaţă: o vilă care, acum trei ani, era scoasă la vânzare cu un preţ de 1.3 milioane euro, acum se vinde cu doar 400.000 euro. Iar proporţiile se păstrează şi pentru apartamente.

CITEȘTE ȘI UE alcătuieşte o „listă neagră” a ţărilor aflate în pericol de a călca pe urmele Greciei. Află care sunt acestea.

 

10 May 2012