Bansko a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai atractive şi competitive destinaţii de iarnă din Europa, orăşelul fiind plini de turişti şi pe perioada verii. Preţurile extrem de accesibile au adus în Bansko turişti din întreaga Europa, precum şi nenumăraţi investitori imobiliari. Însă odată cu dispariţia britanicilor de pe piaţă, preţul proprietăţilor s-a prăbuşit.

29774-bansko.jpgAflat la poalele Munţilor Pirin, Bansko s-a transformat, în ultima decadă, dintr-un sătuc liniştit în cea mai importantă staţiune de ski din Bulgaria şi „staţiunea de iarnă cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa” (conform presei internaţionale). Munţii, lacurile şi pădurile ce împrejmuiesc oraşul, dar şi preţurile mici pentru veniturile europenilor au făcut din Bansko o destinaţie extrem de populară, mai ales printre iubitorii sporturilor de iarnă.

  • Aflat la o altitudine de 925 metri, Bansko se află la o distanţă de 160 km de capitala Sofia şi 530 km de Bucureşti
  • Fondat în secolul al X-lea, Bansko oferă turiştilor un contrast plăcut între străduţele pietruite sau bisericile vechi şi clădirile noi, pârtiile pline de zăpadă sau instalaţiile moderne
  • În 2012, britanicii au numit Bansko ca fiind cea mai bună staţiune de ski din lume, datorită raportului calitate-preţ, titlu deţinut de Poiana Braşov în anul 2010

Cu două pârtii şi un telescaun, Bansko a devenit staţiune de ski în urmă cu 30 ani. Însă investiţiile străine au început să curgă după anul 2000, iar în câţiva ani, s-a dezvoltat enorm, ajungând să beneficieze de 75 km de pârtii pentru toate nivelurile , precum şi de numeroase instalaţii (telegondolă, telescaune, teleschiuri). Staţiunea a atras investiţii de aproape patru miliarde euro, bani veniţi exclusiv din buzunarele companiilor europene şi ai oamenilor de afaceri bulgari, în timp ce guvernul a oferit facilităţi fiscale. Odată cu amenajarea pârtiilor, s-au investit sume uriaşe în construcţia de unităţi de cazare, astfel că piaţa imobiliară a înflorit rapid.

Preţul apartamentelor, mai mic cu 50% faţă de anul 2007

Odată cu apariţia condiţiilor dificile la nivel mondial, investitorii europeni s-au retras din Bansko – proiectele în construcţie au fost blocate, iar numărul cumpărătorilor s-a redus simţitor. Preţul proprietăţilor a fost în cădere liberă, iar după retragerea clienţilor britanici şi irlandezi (ce susţineau piaţa), investitorii ruşi au început să fie majoritari.

  • În ultimii ani, preţul apartamentelor s-a înjumătăţit, ajungând sub 500 euro/mp
  • Numărul tranzacţiilor a ajuns la 1.800 în 2012, faţă de 4.000 tranzacţii în 2009

Însă în ultima jumătate a lui 2012, piaţa imobiliară din Bansko a început uşor să se dezmorţească: investitorii din Rusia, Ucraina şi Azerbaidjan sunt atraşi de staţiunea balcanică ce seamănă izbitor cu un sătuc de la poalele Alpilor, dar unde preţul proprietăţilor este printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est. Consultanţii imobiliari bulgari spun că cei mai mulţi clienţi actuali vor să cumpere clădiri noi finisate, pe care ulterior doresc să le închirieze, ştiind că Bansko atrage peste 600.000 turişti străini, în fiecare iarnă.

CITEȘTE ȘI: Valencia, oraşul spaniol adus în pragul falimentului de proiectele imobiliare de mare anvergură

 

23 March 2013