BNR vrea să folosească banii din împrumutul extern pentru a proteja cursul de schimb şi pentru a crea un climat propice reluării creditării.

Banii împrumutaţi vor ajuta indirect şi imobiliarele Valentin Lazea, economistul şef al BNR, prezent astăzi la o conferinţă financiară, a spus că principalele motive care stau la baza împrumutului României din surse externe (FMI, BERD, BEI ŞI Banca Mondială) sunt protejarea rezervei valutare, fapt care va transmite un semnal pozitiv investitorilor şi asigurarea unei rezerve valutare minime obligatorii, pentru momentul în care va fi posibilă relaxarea creditelor.

Împrumutul va avea o durată probabilă de doi ani. La fel ca şi preşedintele Traian Băsescu, Valentin Lazea a subliniat că împrumutul extern este o măsură pro-activă şi se vrea a fi o centură de siguranţă pentru eventuale probleme macro-economice, ce ar putea apărea în acest an.

„Subliniez că banii din acordul cu FMI vor fi folosiţi doar pentru rezervele internaţionale ale României, deci exclusiv pentru finanţarea balanţei externe şi în nici un caz pentru finanţarea deficitului bugetar sau pentru alte proiecte", a declarat Lazea, încercând astfel să contracareze nenumăratele zvonuri lansate în Parlament. Oficialul BNR a mai spus că nu se ştie doecamdată dacă banii veniţi de la Comisia Europeană se vor putea duce şi pe proiecte sau vor rămâne, ca şi cei de la FMI, exclusiv cu destinaţia de a finanţa balanţa externă.

Valentin Lazea a arătat că economia românească a început să dea semne de revigorare chiar pe ramuri industriale cum ar fi auto şi real estate, pentru care se prevedeau scăderi în acest an. Printre semnele pozitive a enumerat investiţia Ford de la Craiova, faptul că Automobile Dacia produce iar la capacitate maximă şi numărul mare de case terminate. „Dacă anul trecut au fost livrate 60.000 apartamente, anul acesta vor fi gata încă 54.000 apartamente. Dacă ne mai ajută şi agricultura, sigur vom avea creştere economică pozitivă în acest an", susţine Lazea.

Reprezentantul BNR a mai spus că nici momentul reluării creditării nu e prea departe, dar că băncile îşi reaşează acum gândirea de împrumuturi. „E normal ca băncile să nu mai acorde credite în aceleaşi valute ca până acum şi să nu mai finanţeze prea mult retailul şi imobiliarele, ci să se orienteze spre ramurile industriale care vor avea creştere în acest an", a mai declarat Lazea.

Totodată acesta a mai spus că în sectorul bancar trebuie întărită disciplina rambursării creditelor, dar că nu este necesară o lege prin care să se specifice cum şi în ce mod trebuie făcute executările silite sau reeşalonate creditele. „Este inacceptabil ca executările silite să se facă de executori judecătoreşti independenţi de bănci, aşa cum a fost depus un proiect în parlament, pentru că acest lucru va duce la scumpirea creditării", susţine Valentin Lazea.

11 March 2009