Dupa ce, in urma cu doua saptamani, piata a fost zguduita de scandalul cererii de faliment a Yapitek, ulterior aplanat, prezentul aduce noi tensiuni in real estate. Antrepriza Generala de Constructii Carpati (AGCC), constructorul proiectelor Vitan Platinum Towers si West Park Militari, este incoltita de creditori. Conform recuperatorului de creante Urban & Asociatii, creditorii Strabag, Novexim International si Besta Group au cerut deschiderea procedurii falimentului impotriva AGCC. Datoriile companiei s-ar ridica la 1,5 milioane de euro.

 Contractul dintre Grupul Platinum si AGCC se intinde pe o perioada de trei ani, iar pana in prezent a fost platit un avans considerabil. Conform reprezentantilor grupului Platinum, in situatia in care AGCC nu va rezolva diferendul financiar cu creditorii, se va apela la serviciile altui constructor, pentru a se limita intarzierea lucrarilor. AGCC nu a comentat aceasta informatie pana la inchiderea editiei, dar reprezentantii Besta Group ne-au confirmat existenta unei actiuni in justitie contra AGCC, pentru recuperarea unei datorii de 700.000 lei. Acest gen de scandal poate reprezenta un indiciu pentru investitori. Riscurile nu tin neaparat de propriul management, ci pot aparea si din relatiile cu firmele partenere. De altfel, compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers a reclamat opacitatea mediului de afaceri romanesc, in conditiile in care accesul investitorilor la informatiile din piata sunt decisive in reusita unui proiect.

Concernul Trigranit dezvolta, in Bucuresti, proiectul Esplanada si, prin compania de investitii Polus, centrele comerciale Polus Cluj-Napoca si Constanta, investitiile totale fiind de peste 1,2 miliarde de euro. În riscurile din piata, Lorant Varga, CEO al companiei, introduce si amestecul politicii in economie, alaturi de lipsa de transparenta. „În estul Europei, in general, exista o lipsa de transparenta politica si administrativa si un amestec al politicii in economie“, spune acesta.

 In opinia grupului de investitii Immorent, factori de risc ce pot afecta investitiile sunt: situatia juridica a proprietatilor si selectarea unor contractori generali ce desfasoara un numar mare de lucrari. Acestea determina presiuni legate de necesarul de forta de munca. Alt risc din piata este legat de cresterea continua a costurilor si procesul lent de dezvoltare a infrastructurii si urbanismului. Finantarea unui proiect implica, la randul ei, cateva riscuri, de la cresterea dobanzii de referinta, pana la diminuarea continua a ratelor de capitalizare.

Amplasamentul, un factor de cele mai multe ori decisiv

Exista, insa, si opinii conform carora riscurile nu sunt chiar atat de mari. „Avand in vedere calitatea investitiilor dezvoltate de noi, nu cred ca riscam foarte mult“, spune Doina Mircioiu, director al companiei Andami, firma care dezvolta proiectul Magnolia Corbeanca, iar pentru anul viitor intentioneaza sa construiasca ansamblul de vile Magnolia Tamas si un complex de blocuri in Pantelimon, cu peste 1.000 de apartamente. Investitiile totale in real estate ale Andami vor depasi 60 de milioane de euro.

Shai Mor, fostul vicepresedinte al Neocity Grup, companie ce are programate, in Romania, investitii de peste un miliard de euro pana in 2009, considera, la fel ca si Mike Lloyd, fost CEO al Baneasa Investments, ca cel mai important element al unei dezvoltari imobiliare este locatia aleasa. „Nu poti construi intr-o zona selecta un imobil lipsit de personalitate, cu finisaje banale etc. Pana la urma, cel mai mare risc este sa nu-ti poti vinde proiectul“, spune Mor. „Întotdeauna am spus ca in real estate cele trei elemente de baza sunt locatia, locatia si locatia“, afirma si Lloyd.

Pe piata exista dezvoltatori care nu iau atent in calcul riscurile ce apar in evolutia unui proiect. „Eu spun de mult ca vor aparea si esecuri, riscurile sunt multe si evitarea lor cere multa atentie“, spune presedintele UNIM, Gabriel Zamfir. Cum se explica totusi apetenta investitorilor pentru piata romaneasca? Foarte simplu. Cumparatorii traditionali, precum Immoeast, tind sa se implice in dezvoltare, prin diverse parteneriate, pentru a diminua riscurile investitiilor intr-o piata plina de oportunitati, dar cu randamente in scadere.

Pe piata imobiliara est-europeana, conform unui studiu al PricewaterhouseCoopers, cel mai mic grad de risc este intalnit in cazul Varsoviei si Budapestei. In ciuda unei evolutii superioare ale acestui sector, Bucurestiul este considerat, inca, un oras relativ riscant pentru investitori.

Sursa

13 June 2007