Actualele bancnote euro se vor schimba. Începând cu luna mai, va intra în circulaţie bancnota de 5 euro, urmând ca şi celelalte cupiuri să fie înlocuite treptat. Actualele bancnote euro vor fi retrase în timp din circulaţie.

28957-5_euroo.jpgElementele de siguranţă ale noii bancnote de 5 euro au fost optimizate faţa de varianta anterioară, fiind adăugat un portret al Europei, personaj din mitologia greacă în filigran şi în hologramă.

Bancă Centrală Europeană şi băncile centrale naţionale din Eurosistem au anunţat încă din lună noiembrie a anului trecut faptul că urmează să pună în circulaţie cea de-a două serie de bancnote euro. Denumită seria “Europa”, această va fi introdusă treptat, pe parcursul mai multor ani, începând cu luna mai 2013 când va ieşi la lumină bancnota de 5 euro.

Noile bancnote vor conţine aceeaşi concepţie grafică care are la bază tema “epoci şi stiluri” şi culorile dominante ale primei serii, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Bancnotele din a două serie vor fi uşor de distins de cele din prima serie. Seria “Europa” va păstra cupiurile din seria anterioară, acestea urmând să fie introduse în circulaţie în ordine crescătoare.

CITEȘTE ȘI: Cum va evolua cursul euro in 2013?

 

10 January 2013