Patronatul Societăţilor din Construcţii: Efectele se vor resimţi mult mai târziu pentru constructori. Erbaşu: Băncile au o "atitudine rigidă", care creează mari probleme firmelor.

Băncile vor fi principalii beneficiari ai ''Primei Case''Deşi Programul "Prima Casă" ar avea ca scop relansarea sectorului construcţiilor, acesta a stârnit o serie de reacţii, din partea reprezentanţior sectorului de profil, care s-au declarat încă de la început sceptici în ceea ce priveşte eficacitatea acestuia în piaţă.

Mai mult decât atât, reprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) au declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că "Prima Casă" nu va duce, în prima fază, la creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară, însă efectele sale se vor simţi cu întârziere pe piaţa construcţiilor, primii beneficiari fiind în acest caz băncile.

"Anul trecut, prioritatea tinerilor era achiziţionarea unei locuinţe, în timp ce azi, prioritatea lor este păstrarea locului de muncă. Dacă acest program va porni, el va avea efecte asupra construcţiilor mai târziu, primii beneficiari ai acestuia fiind băncile", a spus directorul general al PSC, Adriana Iftime.

În acest context, premierul Emil Boc declara joi, la postul de televiziune B1 TV că ''programul «Prima Casă» nu este un Moş Crăciun", făcând referire la cazul în care nu mai pot fi achitate ratele. În această situaţie "Va fi o perioadă de trei luni pentru a evita intrarea imediată în colaps, dar programul «Prima Casă» nu este un Moş Crăciun", preciza Boc.

''Investiţiile în construcţii vor contribui în mod real la ieşirea din criză''

Mai mult decât atât, Cristian Erbaşu, preşedintele PSC a atras atenţia că statul trebuie să acorde o mai mare importanţă sectorului construcţiilor în condiţiile în care o mare parte din creşterea economică se datorează acestui sector.

''În construcţii sunt investiţii cu valoare mare. Firmele de construcţii au un număr mare de salariaţi şi se lucrează în general în condiţii grele. În aceste condiţii, statul ar trebui să sprijine mai mult, şi deşi este criză, nu trebuie uitat că investiţiile din această zonă sunt cele mai sănătoase şi vor contribui în mod real la ieşirea din criză'', a spus preşedintele PSC.

În acelaşi timp, Cristian Erbaşu propune autorităţilor ca statul să ofere contragaranţii pentru firmele de construcţii în relaţia cu băncile, la lucrările publice.

"Prima casă" este un program social, care ajută indirect firmele de construcţii, pe care statul ar trebui să le sprijine prin contragaranţii, în cotă parte, pentru obţinerea de scrisori de garanţie de bună execuţie din partea băncilor, a afirmat Erbaşu.

Totodată, acesta a invocat faptul că băncile au o "atitudine rigidă", care creează probleme firmelor de construcţii, aflate în imposibilitatea de a continua unele proiecte.

"Toate firmele trebuie să prezinte beneficiarilor scrisori de garanţie pentru licitaţii, iar companiile româneşti nu sunt încă suficient de capitalizate", a spus Erbaşu.

Legea achiziţiilor publice ar trebui schimbată

O altă problemă la care a făcut referire preşedintele PSC este cea a licitaţiilor publice, atrăgând atenţia că este nevoie de mult mai multă transparenţă. Acesta a precizat că, în prezent există foarte multe cazuri în care beneficiarii privaţi forţează rezilierea contractelor în contextul crizei şi intenţionează să organizeze licitaţii pentru preţuri mai mici.

"În final, mulţi constructori vor dispărea, iar în câţiva ani, după ce trece criza, vor rămâne foarte puţine firme de profil, ceea ce va conduce din nou la creşterea preţurilor", a spus Erbaşu.

Acesta a precizat că, unele firme de construcţii merg la licitaţii cu preţuri de dumping, iar în acest sens Legea achiziţiilor publice, care favorizează ofertele cele mai ieftine, ar trebui schimbată.

Potrivit sursei citate, firmele care câştigă lucrări la preţuri mici fie încasează avansul şi nu execută lucrările, fie fac lucrări de proastă calitate, ceea ce nu face altceva decât să prejudicieze imaginea sectorului de construcţii.

Sursa

9 June 2009