Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor a aprobat un amendament la OUG 50 prin care băncile vor fi obligate să ofere refinanţare sau rescandenţarea creditului clienţilor ale căror grad de îndatorare depăşeşte limita validată de BNR pentru fiecare instituţie bancară.

15152-bani_mic.jpg"Prin creşterea nivelului costului creditului nu se poate depăşi un grad maxim de îndatorare a clientului validat de BNR pentru fiecare instituţie bancară. În caz contrar, la cererea clientului, în urma unor documente justificative care să ateste depăşirea acestui prag, creditorul este obligat să propună clientului, în scris, refinanţarea sau reeşalonarea creditului, fără alte costuri sau analize suplimentare", se precizează în amendamentul aprobat.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea a solicitat membrilor Comisiei ca amendamentul să fie analizat după ce se va efectua un studiu de impact asupra acestei măsuri.

Membrii Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor au respins propunerea ca, în cazul în care o bancă oferă o dobândă promoţională pe o anumită perioadă, urmată apoi de o dobândă mai mare, gradul maxim de îndatorare să se stabilească luându-se în calcul cel mai mare nivel al dobânzii, practicat de către creditor, la data semnării contractului.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplică atât contractelor de credit noi, cât şi celor aflate în derulare.


18 November 2010