Institutiile de credit au adunat castiguri de peste 100 milioane euro in primele trei luni, desi sumele necesare acoperirii creditelor neperformante au continuat sa creasca.

Profiturile celor mai importante banci locale au inceput sa se stabilizeze in primul trimestru al acestui an, desi sumele blocate in provizioane se mentin la valori semnificative.

De altfel, primele trei luni ale acestui an au marcat revenirea pe profit a sistemului bancar, in ansamblul sau.

Datele centralizate ale bancii Nationale a Romaniei, citate de Mediafax, releva castiguri de peste 100 milioane euro in primul trimestru al anului, dupa ce in perioada similara a anului trecut bancile inregistrasera pierderi cumulate de circa 50 milioane euro.

Lucrurile se asaza pe fagasul normal

Profiturile obtinute de instutiile de credit arata faptul ca ele au inceput sa revina la activitatea de baza, adica imprumuturile acordate persoanelor fizice si companiilor. "Profitul obtinut e semn ca s-a reluat activitatea in banci.

Provizioanele au ramas pe o tendinta de crestere, dar profitul operational a depasit bine pierderea financiara.

A inceput sa mearga creditul si s-a reluat activitatea bancara pe mai multe segmente", comenteaza Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.

De altfel, mai multe banci locale, printre care si liderul sistemului, BCR, au anuntat in ultima perioada reduceri ale dobanzilor, in special, pentru creditele de nevoi personale, ceea ce arata dorinta lor de a relua procesul de creditare


Sursa

4 May 2010