» Jumatate din firmele de constructii asteapta banii de la stat.

» Bancile admit ca nu dau credite noi, dar sustin ca n-au intrerupt finantarea.

Bancile suspenda finantarea imobiliaraBancile isi inchid liniile de finantare pentru proiectele imobiliare in derulare, iar in unele cazuri preseaza dezvoltatorii imobiliari sa ramburseze anticipat banii datorati, ceea ce, alaturi de datoriile catre furnizorii de materiale de constructii, ii poate impinge pe multi dezvoltatori spre faliment, a declarat ieri Cristian Ionescu, managerul Coface Romania.In plus, peste jumatate dintre firmele de constructii din portofoliul Coface se confrunta cu dificultati de incasare a contravalorii contractelor prestate pentru stat.

"Pe piata imobiliara cererea exista, dar e strangulata de blocarea creditarii. Toata lumea asteapta. Dezvoltatorii au inghetat proiectele. Bancile abuzeaza in prezent de dezvoltatori, suspendandu-le finantarea proiectelor in derulare si chiar cerandu-le banii inainte. Bancile-mama le forteaza mana sa inchida toate pozitiile si sa aduca banii acasa. Toate bancile fac asta, si cele americane, si cele turcesti, si cele austriece", a spus Ionescu.

Singura banca americana care face operatiuni in Romania, Citibank Romania, a lasat sa se inteleaga ca ar exista posibilitatea ca anumite finantari sa fie lichidate in actualul context. "Deschiderea sau inchiderea de catre Citibank Romania a liniilor de finantare acordate companiilor este un proces care face parte din activitatea curenta a bancii. Lunar, in baza analizei indicatorilor economici, a factorilor de risc si a profitabilitatii relatiei contractuale, sunt deschise sau inchise noi linii de finantare acordate clientilor persoane juridice", au declarat reprezentantii institutiei financiare, de altfel, singura banca din tara cu actionar american.

Reprezentantii uneia dintre bancile care au acordat masiv credite ipotecare, Volksbank, admit ca nu mai finanteaza nici un proiect nou de investitii imobiliare, dar sustin ca nu se pune problema inchiderii liniilor de creditare. "Noi am anuntat deja de 5-6 luni ca nu mai finantam proiecte imobiliare. Pe de alta parte, nici nu am oprit nici o linie activa de creditare a vreunei companii", spune directorul de marketing si comunicare al Volksbank Romania, Alin Merer. "De altfel, nici nu este in interesul nostru sa le cerem banii inainte de termen. si daca le-am cere sa ramburseze anterior doar cateva zeci de mii de euro, ar avea probleme si nu dorim asta", a mai spus reprezentantul Volksbank. El a adaugat ca nu exista presiune din partea bancii-mama pentru "repatrierea" banilor.

Pe fondul blocarii liniilor de finantare a dezvoltatorilor, acestia au intrat in incapacitate de plata a furnizorilor de materiale de constructii. "Unii dezvoltatori au ajuns in situatia sa ne ofere apartamente in schimbul datoriilor, dar intermedierea imobiliara nu este obiectul nostru", a precizat Andreea Crainic, manager de risc al Coface.
Nu toti dezvoltatorii admit ca au probleme, iar in unele cazuri, bancile nu au intrerupt finantarea.

Dezvoltatorul imobiliar Omilos Group, care construieste doua centre comerciale de mari dimensiuni, Era Shopping Park, la Oradea si Iasi, sustine ca nu a intampinat dificultati in contractarea liniilor de finantare. "Nu am intampinat dificultati privind asigurarea finantarii proiectelor. Investitiile continua conform planului", ne-a declarat Ioana Ionescu, directorul de marketing al companiei. Omilos a contractat pentru constructia celor doua centre comerciale o linie de finantare de 65 milioane euro de la Banca Romaneasca, Eurobank, National Bank of Greece si Bank of Cyprus, la care se adauga un credit sindicalizat de 175 milioane euro.

 BCR taie pana la 40% din valoarea imobilelor

Bancherii incearca sa se protejeze de caderea preturilor la imobiliare. BCR evalueaza imobilele pentru care acorda credite cu 10-40% mai jos fata de valoarea tranzactiei, in functie de amplasament si calitatea imobilelor, a declarat ieri Sorin Mititelu, director executiv de retail din cadrul BCR. El a adaugat ca pentru imobilele nou-construite sunt aplicate cele mai mici ajustari, de 10%, maximum 15% din valoarea tranzactiei.

Sursa

22 January 2009