Condiţiile restrictive impuse de bănci atunci când vine vorba despre creditare pun piedici dezvoltatorilor imobiliari.

13894-2-romania-libera.jpgMai puţin de 10% dintre investitorii care au aplicat pentru obţinerea unui credit în această perioadă au şi primit banii. Putem spune astfel că împrumuturile pentru dezvoltările imobiliare pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Din mai mult de 50 dezvoltatori imobiliari care au depus cereri de creditare la bancă, doar circa 10% au avut dosarele aprobate, potrivit Colliers. Pe de o parte, este şi vina dezvoltatorilor, care se aşteaptă să primească aceleaşi condiţii ca şi acum câţiva ani. Dar şi băncile au nişte criterii de selecţie foarte dure.

„Printre cerinţele băncilor s-au regăsit: existenţa unei contribuţii proprii a dezvoltatorului între 50 - 80% din valoarea totală a costurilor de construcţii, precum şi asigurarea unui procent de preînchirieri de 70-80%.", se arată în raportul Colliers. Iar aceste marje sunt doar puţin negociabile, şi doar în condiţii excepţionale. În special, în provincie, unde încă există cerere pentru clădiri de birouri, de exemplu. Dar în general, băncile preferă să meargă la sigur şi să îşi acopere toate riscurile prin costuri. „De altfel, riscul pieţei este reflectat şi în marjele dobânzilor (între 4 - 6% peste Euribor), mult mai mari decât cele înregistrate înainte de criza financiară (între 1 - 2%).", spun analiştii Colliers.

Faptul că piaţa este încă riscantă, se remarcă şi din deschiderea băncilor doar către proiecte imobiliare de mici dimensiuni. Cu greu se mai aprobă credite care să treacă de 10 milioane de euro. Băncile au avut preferinţe pentru proiecte cu destinaţii diferite: clădiri de birouri, dezvoltări comerciale, hoteluri, precum şi clădiri rezidenţiale. Aceste câteva credite aprobate recent au avut bugete de dezvoltare cuprinse între 3-10 milioane de euro. Totuşi, analiştii Colliers se aş­teaptă ca băncile să renunţe treptat la rigurozitatea lor şi ca la începutul anului 2011 să înregis­treze o schimbare perceptibilă. Dar ten­dinţa de creş­tere în creditarea dezvoltatorilor ar trebui să se facă remarcată încă de pe acum.


Sursa

29 September 2010