Băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare vor aplica, din această lună, noua normă de provizionare a creditelor reeşalonate, a anunţat Florin Georgescu, prim-viceguvernator la Banca Naţională a României.

sursa:standard.roPotrivit reglementărilor anterioare ale BNR în domeniul provizioanelor, dacă un împrumut era reeşalonat, acesta rămânea în ultima categorie de risc în care a fost încadrat. Prin urmare, banca trebuia să constituie acelaşi nivel de provizioane ca şi cum creditul ar fi fost înscris într-o categorie riscantă.

Noile prevederi permit instituţiilor financiare să încadreze creditul reeşalonat într-o categorie de risc pentru care vor constitui mai puţine provizioane. "Reeşalonarea unui împrumut înseamnă o singură mişcare. Dacă un credit aflat în categoria pierdere este reeşalonat, banca, să zicem, îl încadrează în segmentul standard.

După un timp, dacă împrumutul devine neperformant, banca va încadra creditul în segmentul pierdere şi acolo va rămâne pentru toată perioada", a precizat Georgescu.

Normele BNR arată că, în prezent, pentru creditele acordate de bănci, nivelul provizioanelor reprezintă 0% din valoare pentru cele clasificate drept standard, 5% pentru cele în observaţie, 20% la creditele substandard, 50% la cele îndoielnice şi 100% pentru cele considerate pierdere.

 


 


Sursa

14 December 2009