Din cauza creditelor neperformante, al căror număr s-a dublat în ultimul an, băncile au întregistrat pierderi substanţiale.

Chiar dacă cifrele acestora stau bine ascunse, BNR estimează că numărul creditelor trecute la capitolul pierderi s-a dublat faţă de septembrie 2008.

Prim-viceguvenatorul BNR, Florin Georgescu, a afirmat azi că creditele clasificate drept pierdere reprezentau după primele nouă luni ale anului, 8,5% din totalul împrumuturilor, comparativ cu o pondere de 3,6% înregistrată în septembrie 2008.

"Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, în scădere de la 66,4% în septembrie 2008, ceea ce înseamnă că a existat o trecere spre categoriile mai riscante, îndeosebi asupra celor clasificate îndoilenic şi pierdere", a afirmat Georgescu, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, sistemul bancar a obţinut după primele nouă luni un profit de aproape 680 de milioane de lei, câştigul înregistrat în trimestrul al treilea, de 589,9 milioane de lei, fiind de 6,5 ori mai mare decât rezultatul din primul semestru, când băncile au raportat un profit de 90 milioane lei.

Profit de 5 ori mai mic

Cu toate acestea, câştigul din primele nouă luni a fost însă de aproape 4,7 ori mai redus faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut.

Sursa

11 November 2009