Deşi statul le ajută să mai acorde credite în această perioadă, instituţiile financiare nu se mulţumesc doar cu atât

Astfel, bancherii vor ca BNR să acopere toată garanţia FNGCIMM pentru ''Prima casă'' la constituirea provizioanelor

Băncile pun condiţii pentru ''Prima casă''Boc: Dacă riscurile creditelor neperformante sunt preluate de către stat, băncile vor reduce dobânzile

Băncile au solicitat BNR să accepte toată garanţia emisă de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM în programul "Prima casă" la constituirea provizioanelor aferente creditelor acordate şi vor fi de acord cu o perioadă de executare a Fondului de până la 90 de zile.

"Discuţiile merg spre extinderea valorii luate în calcul din garanţia Fondului de Garantare pentru IMM-uri de la 50%, cum este în prezent, la 100%, astfel încât băncile nu vor mai fi obligate să facă provizioane pentru creditele de până în 60.000 de euro.

Dacă nu fac provizioane, probabil că vor accepta o perioadă de executare de 90 de zile de la apariţia restanţei la creditul respectiv", au declarat surse participante la discuţii, informează Mediafax.

''Băncile vor executa garanţia Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, din programul Prima casă, cel mai probabil în cazul restanţelor care depăşesc 90 de zile'', a declarat, vineri, directorul executiv al Direcţiei Dezvoltare Produse şi Afaceri Retail din BCR, Sorin Mititelu. În opinia reprezentantului BCR, în programul "Prima casă" clienţii vor decide la ce bancă aplică pentru a obţine un credit şi nu vor exista condiţii de precalificare a băncilor din partea Guvernului.

El a confirmat că banca centrală va accepta majorarea valorii luate în calcul la constituirea provizioanelor, de la 50% la 100%, din garanţia FNGCIMM.

Boc este încrezător în program

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că în discuţiile cu băncile interesate de programul "Prima casă" le-a comunicat acestora că riscurile legate de creditele neperformante sunt preluate de către stat, iar în aceste condiţii reprezentanţii băncilor au spus că vor reduce costul dobânzilor.

"După discuţia de ieri avem semnale extrem de pozitive că băncile vor răspunde la acest program, se vor implica, pentru că, în ultimă instanţă, riscurile creditului le-a preluat statul, iar avantajele vor fi de partea acelora care pentru prima dată vor avea posibilitatea să-şi cumpere prima casă şi cu banii pe care azi îi dau pe chirie să-şi plătească ratele la bancă", a spus Emil Boc.

Băncile pot cere un avans mai mare

Premierul a arătat că în discuţiile cu reprezentanţii băncilor a abordat inclusiv subiectul legat de valoarea dobânzilor care vor fi percepute pentru creditele din acest program şi că bancherii au spus că vor reduce costul dobânzilor, în condiţiile în care cheltuielile legate de provizioane "nu mai sunt de partea băncilor, sunt de partea statului". "În acest moment cred că există toate condiţiile favorabile pentru ca băncile să se implice în acest program şi să ofere creditele la o dobândă foarte bună şi cu un avans de 5%. (...) Am înaintat acum o adresă oficială în urma dezbaterilor de ieri, aşteptăm răspunsul băncilor", a mai spus Emil Boc.

Tot în cadrul discuţiilor de joi s-a mai stabilit că avansul de 5% din creditul contractat pentru achiziţionarea primei locuinţe va fi calculat doar la tranşa maximă de 60.000 euro garantată de stat, băncile având posibilitatea să ceară un avans mai mare pentru diferenţa de sumă, iar dobânda aferentă împrumutului va fi corelată cu evoluţia EURIBOR.

Geoană vrea discuţii serioase cu băncile

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, la o întâlnire cu oamenii de afaceri suceveni, că guvernanţii trebuie să aibă o discuţie serioasă, bărbătească, în spatele uşilor închise, cu reprezentanţii băncilor din România, pentru repornirea creditării şi reducerea ratei dobânzilor.

Preşedintele PSD a spus că doreşte să vadă rezultatele împrumutului de la FMI, iar acestea ar trebui să fie repornirea creditării şi reducerea ratei dobânzilor. "Vreau să văd un grafic cu repornirea creditării şi scăderea ratei dobânzilor", a spus acesta. El consideră că guvernanţii trebuie să poarte "o discuţie serioasă, bărbătească în spatele uşilor închise", cu reprezentanţii băncilor, astfel încât acest credit să-şi producă efectele.

Sursa

1 June 2009