Miniştrii Finanţelor din statele Uniunii Europene au adoptat un proiect de directivă europeană care stabileşte modul în care vor fi gestionate băncile aflate în pragul insolvenţei. Astfel, se va aplica procedura de bail-in, cu taxarea depozitelor negarantate, utilizată în cazul Bank of Cyprus.

30803-poza_2.jpgConsiliul miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană a stabilit mecanismul prin care vor fi distribuite pierderile în rândul creditorilor privaţi ai unei bănci aflate în colaps şi cadrul de reglementare pentru un eventual sprijin din bani publici, notează Bloomberg.

Acelaşi document mai stabileşte felul în care pot interveni guvernele naţionale în sprijinul băncilor şi trasează rolul Mecanismului European de Stabilitate, fondul de urgenţă de 500 miliarde euro creat de Zona euro.

Prin această directivă reprezentanţii UE urmăresc să consolideze încrederea investitorilor şi să contribuie la soluţionarea crizei datoriilor de stat.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că înţelegerea reprezintă un pas important în vederea garantării că acţionarii şi creditorii băncilor vor fi primii care pierd dacă o instituţie se prăbuşeşte, potrivit Mediafax.

Liderii europeni se vor întâlni la Bruxelles pentru discuţii pe probleme economice, vizând inclusiv reforma sectorului financiar şi progresele înregistrate în direcţia uniunii bancare.

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să preia anul viitor rolul de supraveghetor unic al băncilor din UE, prima etapă care va combina noile proceduri europene de rezoluţie adoptate pentru cazurile de criză bancară cu mecanismele naţionale de intervenţie.

Discuţiile din Parlamentul European privind proiectul de directivă vor începe în viitorul apropiat.

Proiectul asigură în mod clar dreptul guvernelor de a naţionaliza băncile aflate în colaps, dacă măsura este considerată esenţială pentru asigurarea stabilităţii financiare.

Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a recomandat statelor UE şi Parlamentului European să adopte directiva până la sfârşitul acestui an.

CITEŞTE ŞI: FNG: „Prima Casă” ar putea continua. În caz contrar, piaţa rezidenţială se va prăbuşi?

 

27 June 2013