0-27-hotnews_15012007.jpgRomanii care credeau ca isi vor putea cumpara o casa doar cu un drum la banca mai au inca mult de asteptat. Anuntul BNR ca va renunta la restrictiile impuse bancilor comerciale cu privire la obligativitatea perceperii avansului de 25% la creditele ipotecare, a fost inteles gresit, spun atat oficialii bancii centrale, cat si ai bancilor de pe piata romaneasca.

Singura modificare ce se va produce este, ca din momentul adoptarii regulamentului, fiecare banca va fi libera sa stabileasca daca va impune avansul sau nu.

Informatia pe scurt:

*** Avansul la creditele imobiliare nu va disparea
***In lipsa restrictiilor BNR, bancile vor putea decide ce procent trebuie sa aiba avansul
*** Scaderea avansului va creste dobanzile
Bancile comerciale nu se vor grabi sa renunte la obligativitatea avansului in cazul creditelor ipotecare. Proiectul de Regulament al BNR cu privire la creditele destinate persoanelor fizice va duce, de la data intrarii in vigoare, doar la eliminarea unei restrictii pe care Banca Centrala o impunea pana acum bancilor comerciale.

Acestea vor fi, insa, libere sa decida daca vor mai cere celor care iau un credit imobiliar, sa suporte o parte din costul locuintei sau nu .

Ce implica renuntarea la plata avansului

La acest moment, banca plateste la un credit imobiliar 75% din valoarea locuintei (avansul fiind platit de cumparator), dar pune ipoteca pe toata casa. Diferenta care rezulta protejeaza bancile in cazul in care ar fi obligate sa vanda imobilul respectiv, iar preturile pe piata imobiliara ar inregistra o scadere.

“Daca am vorbi despre credite imobiliare pe perioade de 5 ani, am putea sa ne gandim si sa renuntam la avans, dar cum creditele de acest tip se intind pe perioade chiar de 30 de ani, este dificil sa luam in calcul asa ceva

Sursa

15 ianuarie 2007