Românii care nu îşi mai pot plăti datoriile la bănci ar putea intra sub protecţia tribunalului

http://bizlawyer.ro/images/uploaded/bigthumb_1252471540_faliment%20personal.jpgAsociaţia Romånă a Băncilor (ARB) nu este de acord cu Legea falimentului personal, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei. „Nu suntem pregătiţi pentru o lege a falimentului persoanelor fizice în acest moment.

Rămånem, însă, deschişi unui dialog pe această temă. Trebuie să vedem ce amendamente au fost făcute proiectului de lege depus la Senat", a explicat Gheţea, la o emisiune TV.

Oficialul ARB a adăugat că în Romånia există circa 400 de executori judecătoreşti, număr prea mic pentru a suporta „avalanşa de falimente bancare pentru persoane fizice".

La mâna băncilor

„În opinia mea, cred că băncile ar trebui lăsate să decidă singure cum procedează atunci cånd un client intră în insolvenţă. Fiecare bancă are posibilitatea de a şterge anumite datorii ale clienţilor după ce epuizează toate variantele legale", a precizat Radu Graţian Gheţea.

Proiectul de lege, introdus în Parlament de senatorul Iulian Urban, ar permite românilor supraîndatoraţi, care nu îşi mai pot plăti ratele la bănci, să intre sub protecţia tribunalului.

După modelul legii falimentului personal din SUA, instanţele vor putea stabili dacă o persoană se află în insolvenţă scuzabilă sau faliment fraudulos.

Astfel, persoanele fizice care au fost disponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu ar putea intra în faliment scuzabil, beneficiind de reeşalonarea plăţilor, de administrarea veniturilor familiei de către un administrator judiciar, iar după expirarea acestei perioade ar avea dreptul să solicite noi credite.

Scapi de 25% din datorie

Proiectul mai prevede ca debitorul de bună credinţă care, fie prin plan, fie prin plata anticipată, a acoperit un minim de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor, va beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei.

Sursa

28 September 2009