Băncile mici acordă credite ipotecare, după care aşteaptă clienţii să-şi găsească locuinţele
Gandul - 23.05.2006
 

Băncile mici sunt mult mai dinamice în a se adapta pieţei creditului ipotecar, luând decizii mult mai uşor decât cele mari, spun analiştii. De pildă, în cazul ipotecar, aplecarea acestor bănci spre client se face cu o mai mare viteză, iar piaţa ipotecară este una dintre cele mai dinamice.

Soldul creditelor luate de români pe segmentul ipotecar-imobiliar a ajuns la peste 1,7 miliarde de euro, în creştere cu peste 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Bancherii spun că această rată de creştere se va menţine pe tot parcursul anului, datorită cererii mari şi ofertei foarte scăzute de pe piaţă. “Piaţa românească a creditelor imobiliare şi ipotecare va creşte, până la sfârşitul acestui an, cu aproximativ 65% faţă de valoarea înregistrată anul trecut. Creşterea va fi determinată în primul rând de cererea mare pentru locuinţe, nesatisfăcută încă, de stabilitatea relativă a preţurilor, dar şi de creşterea ritmului de creditare a investiţiilor pe segmentul imobiliar”, a declarat Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR.

Una din primele bănci care a sesizat  o portiţă capabilă să aducă un volum mai mare al creditelor este Banca Românească, care lasă la dispoziţia clientului circa două luni pentru găsirea apartamentului ori a casei, după aprobarea creditului. “După ce am efectuat câteva analize şi studii de piaţă am gândit că acordarea acestei perioade de graţie de două luni va fi benefică pentru banca noastră şi suntem fericiţi să constatăm că piaţa a răspuns corespunzător ofertei noastre”, ne-a declarat Simona Dinu, PR Officer al Forum Invest România – firma de PR a Băncii Româneşti.

De asemenea, Raiffeisen Bank a inclus de curând în oferta sa un credit imobiliar destinat IMM, care dispune de o perioadă de graţie de până la 6 luni. “Termenul maxim de rambursare a creditului este de 10 ani, cu o perioadă de graţie de până la 6 luni. Împrumutul poate fi garantat cu proprietăţi imobiliare cu valoare comercială - terenuri şi clădiri pentru activitatea de exploatare a societăţii”, spun reprezentanţii Raiffeisen. Şi HVB acordă perioadă de graţie, însă doar în cazul construcţiilor de locuinţe. “Orice client cu vârsta cuprinsă între 22 de ani şi vârsta legală de pensionare  poate să ni se ardeseze pentru a accesa creditul. Durata creditării acoperă perioade cuprinse între 3 şi maxim 25 de ani.

Pentru acest tip de credite, noi acordăm o perioadă de graţie de până la 9 luni - perioadă în care se estimează finalizarea construcţiei”, ne-a declarat Cristina  Bold, purtător de cuvânt al HVB. O altă bancă unde ţi se permite să îţi cauţi casa ori apartamentul după ce creditul ţi-a fost aprobat este Bancpost. “Acordăm şi noi o perioadă de graţie de 2 luni, timp în care solicitantul de credit îşi poate căuta viitoarea proprietate imobiliară, în această perioadă el fiind scutit la plata unor dobânzi”, ne-a declarat Liliana Ciobănaşu, purtătorul de cuvânt al Bancpost.

Articol integral in Gandul

Dan Popa
Gandul

23 May 2006