Proprietarii turnurilor de birouri City Gate din Piaţa Presei Libere au obţinut cel mai mare credit pentru un proiect imobiliar în acest an, accesând o refinanţare de 80 de milioane de euro de la băncile Alpha Bank, Bank of Cyprus şi Eurobank EFG.

Creditul acordat de aceste bănci vine să contrazică faptul că robinetul finanţărilor imobiliare este complet închis, dar pe de altă parte aceste firme şi-au asumat un risc destul de redus, în condiţiile în care construcţia a fost finalizată, spaţiile clădirii sunt aproape 90% închiriate, iar veniturile anuale generate de chirii pot fi estimate la aproape 10 milioane de euro în prezent.

"Aceasta este cea mai mare tranzacţie de refinanţare imobiliară realizată în România anul acesta", a declarat Hagai Harel, Interna­tional Development Manager al GTC.

300.000 de metri pătraţi de birouri goale

Turnurile, a căror construcţie a fost finalizată în acest an, sunt deţinute de compania israeliană Globe Trade Center (59%) şi grecii de la Blue House Capital (41%), costurile de dezvoltare ale proiectului cu o suprafaţă închiriabilă de 46.000 mp ridi­cându-se la peste 100 de milioane de euro.

Printre chiriaşii clădirii se numără companiile Rompetrol, Romtelecom, Millen­nium Bank şi Microsoft, care plătesc lunar o chirie de circa 18-20 euro/metrul pătrat.

Potrivit informaţiilor de la Arhiva Reală a Garanţiilor Imobiliare, proprietarii City Gate au accesat două credite cu o valoare cumulată de 45 de milioane de euro în timpul construcţiei celor două turnuri cu 18 etaje, împrumuturile fiind acordate de către băncile Alpha Bank şi Raiffeisen.

Pe de altă parte, în Bucureşti sunt aproape 300.000 de metri pătraţi de birouri goale, motiv pentru care băncile evită să acorde finanţări pentru noi proiecte. Nici 2009 nu a fost un an mai bun pentru piaţa de birouri. Astfel, cel mai mare credit acordat anul trecut pe acest segment a fost tot o refinanţare, Erste acordând 60 de milioane de euro către proprietarii primelor două clădiri din proiectul Sema Parc, austriecii de la Europolis.

Sursa

13 August 2010