Băncile duc o luptă de guerrillă pentru a atrage clienţi pentru creditele Prima Casă. De la angajaţi care muncesc 24/24 ore în această perioadă, până la premii prin tragere la sorţi, orice metodă este acceptată, totul pentru a duce la încheierea creditelor.

16607-prima-casa.jpgPrima Casă 3 este un program-maraton. Prima Casa 2011 are alocat cel mai mic plafon din 2009. Practic, băncile au la dispoziţie un fond de 200 milioane euro, în condiţiile în care în anii anteriori bugetele au fost de 1 miliard euro, respectiv 700 milioane euro.

"Practic, acum băncile fac un sprint pe ultima sută de metri în cursa de atragere de clienţi şi implicit cota de piaţă, având în vedere că aceste împrumuturi sunt extrem de atractive pentru bănci: marjele de dobânda sunt generoase, iar riscul asumat este zero", declară Alexandra Popa de la Conso.ro, consilierul tău financiar pentru credite imobiliare, credite nevoi personale, depozite si alte produse financiare.

Bani pentru electrocasnice şi hot line-uri active non stop

Pentru BCR, vânătoarea de clienţi are un scop secundar, pe lângă vânzarea creditului în sine. Banca Comercială Română are un titlu de apărat: este liderul de vânzări al Programului Prima Casă, după primele două ediţii ale acestuia. E greu să ajungi primul, dar şi mai greu să te menţii acolo. Motiv pentru care oficialii bănci au pregătit mai multe programe pentru a atrage clienţi. În primul rând, există o tombolă pentru toţi clienţii care solicită un credit Prima Casă în perioada 14 februarie-14 aprilie. Câştigătorii vor primi zece vouchere a câte 1.000 euro fiecare (contravaloarea în lei), pentru achiziţia de electrocasnice. Dincolo de acest stimul, BCR urmăreşte informarea clienţilor şi organizează "Ziua Uşilor Deschise". Asta înseamnă că în weekend-urile 26-27 februarie şi 12-13 martie, în intervalul orar 09:00 - 13:00, în orice sucursală BCR, clienţii vor primi acces la orice informaţie referitoare la programul Prima Casă.

"Dorim să le oferim clienţilor noştri tot sprijinul necesar pentru obţinerea unui credit în cadrul programului Prima Casă, şi dacă ei investesc un timp important în acest proces, atunci vom face şi noi acelaşi lucru", a precizat Ştefan Coroianu, director executiv Direcția Managementul Produselor Retail, BCR.

Credite preacceptate prin telefon

Tot pe informare mizează şi BRD. Banca a pus la dispoziţia clienţilor un număr de telefon la care aceştia pot suna de luni până duminică, între orele 08:00-22:00. La acest telefon, clienţii pot solicita analiza de preacceptare a creditelor Prima Casă prin telefon şi să obţină răspunsul pe loc. De asemenea, ei pot primi detaliile ofertei de creditare BRD, documentaţia necesară întocmirii dosarului de credit sau informaţii privind procesul de aprobare a dosarului. Pentru cei care preferă totuşi să se vadă cu un consilier bancar, se poate stabili telefonic o astfel de întrevedere. Şi site-ul instituţiei financiare a fost pregătit special pentru perioada Prima Casă. Cei interesaţi pot obţine informaţii despre Programul Prima Casă 24 de ore din 24 şi pot direcţiona cererile de informaţii prin completarea formularului disponibil online.

"Programul Prima Casă rămâne în continuare util pentru o categorie importantă de clienţi. După estimările noastre, plafonul alocat BRD-Groupe Societe Generale se va epuiza la finalul primului trimestru al acestui an", a spus Adrian Jantea, Director de Promovare şi Distribuţie Persoane Fizice în cadrul BRD.

Peste un 1,2 milioane de dosare sunt în prelucrare, la cele două bănci

Până acum, BCR a aprobat, în cadrul Programului Prima Casă 3, credite în valoare de aproximativ 30 milioane euro.

„Cu creditele BCR Prima Casă 3 suntem în măsură să ajutăm numai până acum 735 de familii să îşi achiziţioneze prima lor locuinţa. Preconizăm că până la epuizarea plafonului alocat BCR pentru Prima Casă 3 să acordăm peste 1.500 de credite.", a declarat Ştefan Coroianu, director executiv Direcţia Managementul Produselor Retail, BCR.

BRD are peste 500 de dosare Prima Casă aflate în diferite stadii de analiză şi aprobare. În primele două etape ale programului, BRD a acordat credite în valoare de aproximativ 320 milioane euro, iar BCR peste 525 milioane EUR, adică mai mult de o treime din totalul împrumuturilor acordate de bănci în cadrul programului.

Află de aici care sunt ofertele băncilor care participă la programul Prima Casă.


25 February 2011