Băncile din România continuă seria de concedieri şi de redimensionare a reţelei proprii, extinsă agresiv în ultimii ani. În primele nouă luni ale anului, din sistemul bancar au ieşit 3.160 de angajaţi, iar băncile au închis 88 de unităţi, arată datele Băncii Naţionale a României.

sursa:standard.roDoar în perioada iulie-septembrie, instituţiile de credit au dat afară 757 de salariaţi şi au pus "lacăt" la 36 de sucursale."Numărul de concedieri depinde de decizia fiecărei bănci în parte, deoarece există o presiune pe costuri.

Băncile vor continua să reducă cheltuielile, întrucât provizioanele sunt în creştere, pe fondul majorării creditelor neperformante.

Cum se vor tăia costurile, aceasta ţine de decizia fiecărei bănci", a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank. Potrivit datelor BNR, reţeaua bancară locală a ajuns la finele lunii septembrie la 6.464 de unităţi, în timp ce personalul din sucursalele băncilor a scăzut la 68.462 de salariaţi, de la peste 71.000 de angajaţi la 31 decembrie 2008.

În schimb, numărul angajaţilor din centralele instituţiilor de credit locale a crescut în al treilea trimestru din 2009 cu 140 de persoane.

"Procentajul de concedieri din sistemul bancar este nesemnificativ, comparativ cu ceea ce se întâmplă în alte sectoare ale economiei. Nu cred că putem să vorbim neapărat despre concedieri, ci mai mult despre o repoziţionare, o optimizare a reţelei, întrucât se renunţă la ideea de vânzător de credite, iar angajaţii vor deveni mai mult consultanţi financiari.

 

Salariaţii din bănci vor începe să se specializeze, pentru că în prezent se redesenează meseria de bancher", a explicat Adrian Mitroi, secretarul general al asociaţiei Chartered Financial Analyst (CFA) România.


Sursa

15 December 2009