Băncile sunt pregătite să dea din nou credite iar românii, să fie din nou clienţi. Aceasta este concluzia lui Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, care este de părere că în câteva luni vom asista la reluarea creditului de consum.

19945-867-banci-credite.jpgRomânii au început să aibă încredere în ziua de mâine, în locul lor de muncă şi în stabilitatea veniturilor, spune Gheţea. Totodată, băncile au început să creeze produse adaptate vremurilor nu tocmai roz prin care trecem. Toate aceste lucruri puse la un loc conturează un tablou optimist pentru piaţa bancară: reîncepe creditarea, şi chiar repede - în următoarele câteva luni, arată preşedintele ARB. Totuşi, nu se va ajunge ici pe departe la cotele pe care le marcam în anii de boom economic.

"De ce cred eu că se va întampla reluarea vizibilă a creditării? Au existat câteva semnale că România iese din recesiune, există semnale că autorităţile fac paşi pentru dezvoltarea infrastructurii, ca există preocupare pentru diverse programe şi, în acest context, cred că este normal ca băncile să fie alături de locul unde se întamplă ceva În acest an vom asista, pe fondul unei stabilităţi a veniturilor la nivelul persoanelor fizice, la reluarea creditului de consum. Aş vrea să nu confundăm acest lucru cu un consum excesiv, ca în 2007", a menţionat Gheţea.

Creditarea va fi stimulată şi la nivel de companii, nu numai în rândul persoanelor fizice, arată Gheţea. Asta pentru că şi la nivelul companiilor se va vedea o stabilizare a situaţiilor financiare. În plus, băncile şi-au cizelat produsele în aşa fel încât să se adapteze tuturor nevoilor şi perioadei pe care o traversăm.

„Noi nu mai putem să vindem produsele care se vindeau în 2007, produse care în marea lor majoritate, dacă vorbim de creditare, aveau un numitor comun. Dacă garanţia era materială şi bine plasată într-un oraş, respectiv un teren pe care se afla sau nu se afla o costrucţie, era o garanţie foarte bună. Acum trebuie sa uităm asta. Produsele noastre trebuie să fie adaptate la noile condiţii ale pieţei", a mai spus Gheţea.

Decizia băncilor de a funcţiona mai mult în favoarea clientului este însă indusă şi la nivel european. Banca Centrală Europeană a făcut, în ultima şedinţă, mai multe amendamente la felul în care băncile lucrează. Cele mai importante puncte se refereau la faptul că mulţi dintre clienţi nu înţeleg la ce se înhamă atunci când contractează un credit, iar reprezentanţii bancari trebuie să le explice pe înţelesul lor atât avantajele cât şi dezavantajele acestui lucru.

CITEŞTE ŞI Băncile plătesc creditele din buzunarele acţionarilor. 2011: apogeul împrumuturilor neperformante


22 July 2011