Aproape toate mall-urile din România sunt de vânzare, chiar dacă acest lucru nu e afirmat explicit de proprietari. „Cei mai mulţi proprietari de mall-uri plătesc tot mai greu ratele la bănci pentru împrumuturile făcute. Aceştia ar scăpa cu drag de mall-uri pentru că au mare nevoie de cash, lasă la preţ, dar mai trebuie să lase şi băncile finanţatoare", a declarat Vlad Drăgoescu, In­vest­­ment Manager al Equest Invest­ments, care opereaza Vitantis. „Dacă fenomenul a început să-şi facă apariţia în Bulgaria, acest lucru ar putea să se întâmple, începând cu anul viitor, şi în România", adaugă Drăgoescu.

14415-mall.jpgO altă explicaţie pentru această situaţie este şi reducerea încasărilor proprietarilor din chirii, ca urmare a sărăcirii populaţiei şi a reducerii încasărilor chiriaşilor din centrele comerciale. Astfel, mall-urile devin mai puţin rentabile şi, în mod firesc, valoarea de piaţă a acestora scade. Directorul de la Equest Investments descrie în cifre ceea ce se întâmplă acum pe piaţă.

Astfel, un mall care în urmă cu trei ani avea o valoarea de piaţă de 100 de milioane de euro, egală cu investiţia făcută, şi care a fost finanţat jumătate de bancă, s-ar putea vinde acum cu 30 de milioane de euro, cât oferă cumpărătorul. „Proprietarul renunţă la toţi cei 50 de milioane de euro băgaţi şi vrea să-l vândă. Pentru ca să se ajungă la 30 de milioane, cât oferă cumpărătorul, mai trebuie să renunţe şi banca măcar la 20 de milioane, dar deocamdată n-o face. Mult timp n-o să se mai poată ascunde după deget nici banca şi va da drumul acestor tranzacţii", explică Drăgoescu.

Achiziţia poate fi făcută însă şi de banca finanţatoare. Astfel, dincolo de Dunăre lucrurile sunt mai flexibile în acest sens. Raiffeisen Zentralbank Austria AG a cerut aprobarea Comisiei pentru protecţia competiţiei din Bulgaria pentru a cumpăra întregul pachet de acţiuni al firmei care deţine un mall în Varna, conform publicaţiei „Dnevnik".

Investiţia în mall-ul de pe litoralul bulgăresc, finalizat în 2008, a fost de aproape 54 de milioane de euro, iar o parte din sumă a fost acoperită cu un credit la Raiffeisenbank. „Era de aşteptat ca mall-ul să prezinte interes. Oricum, nu e un secret pentru nimeni că toate mall-urile din Bulgaria sunt de vânzare la acest moment", a declarat Desislava Kovacheva, director de marketing al Mall Varna.


Sursa

19 October 2010