Criza a testat anul acesta capacitatea băncilor de a face faţă cererii scăzute de credite, creşterii numărului de împrumuturi neperformante şi scăderii căştigurilor. Datele Băncii Naţionale a României arată că băncile au marcat, în primele trei trimestre din 2009, un profit de 680 milioane de lei, nivel de cinci ori mai redus decât rezultatul obţinut în acelaşi interval din 2008.

sursa:standard.roCalculele realizate de Business Standard arată că băncile ar putea obţine, în 2009, câştiguri de peste 185 milioane de euro numai din diferenţa de dobânzi pentru banii luaţi de la BNR şi împrumutaţi Ministerului Finanţelor.

Însă pentru ca acţionarii să fi fost mulţumiţi, băncile locale ar fi trebuit să încheie primele trei trimestre ale anului cu un profit de 905 milioane de lei, cu 225 milioane de lei mai mult decât rezultatul raportat la finele lunii septembrie, potrivit analizei ratei rentabilităţii financiare (ROE).

Băncile au încercat să atenueze pierderile de câştig prin redimensionarea reţelelor, extinse agresiv în ultimii ani, şi a necesarului de personal.

 

În primele nouă luni ale anului, din sistemul bancar au ieşit 3.160 de angajaţi, iar băncile au închis 88 de unităţi.



Sursa

22 December 2009