Băncile reuşesc să vândă mai uşor autoturismele sau echipamentele executate silit, găsind cumpărători chiar şi de la prima licitaţie, deşi în cazul terenurilor şi al caselor clienţii se lasă aşteptaţi, fiind nevoie de două-trei sau chiar mai multe tentative de vânzare înainte ca bunurile recuperate de la clienţii rău-platnici să-şi găsească un alt proprietar.

"În cazul bunurilor mobile depinde foarte mult de obiectul care se vinde. De exemplu, pentru un autocamion nu prea există clienţi pentru că nici transporturile nu prea mai merg această perioadă. În schimb, în cazul autoturismelor fabricate după 2005 sunt şanse foarte mari să fie vândute de la prima licitaţie, mai ales dacă au un preţ sub cel al pieţei", spune Sorin Şerban, executor bancar în cadrul Raiffeisen Bank.

Pe site-ul Raiffeisen sunt publicate în prezent aproape 70 de anunţuri cu bunuri executate silit, majoritatea în judeţele Argeş, Bacău, Gorj şi Prahova. Multe din proprietăţile scoase la licitaţie au preţul redus la 75% din valoarea stabilită la momentul începerii procedurii de executare, semn că a mai existat cel puţin o încercare de a fi vândute. De exemplu, un apartament cu două camere din sectorul 3 al Capitalei are un preţ de pornire de 40.500 de euro, comparativ cu 54.000 de euro la cât a fost evaluat iniţial.

Şi Banca Românească a pus în vânzare aproape 30 de proprietăţi în următoarea lună, după ce în primele trei săptămâni din iunie a organizat tot atâtea licitaţii. Multe dintre casele şi terenurile executate de bancă se află în judeţele Arad, Sibiu sau Hunedoara. Peste 40 de lictitaţii sunt anunţate şi pe site-ul grecilor de la Alpha Bank, judeţele cu cele mai multe executări silite fiind Braşov şi Buzău. Banca are programate operaţiuni de vânzare inclusiv în luna august.

OTP Bank are cele mai multe probleme cu executările silite în Harghita şi Mureş, aproape un sfert din cele 67 de proprietăţi executate silit de bancă în toată ţara fiind localizate în aceste două judeţe. De exemplu, un apartament cu două camere în Miercurea Ciuc este vândut cu 107.500 de lei (echivalentul a 25.000 de euro), preţ redus cu 25% faţă de valoarea stabilită iniţial.

 



Sursa

24 June 2010