Miercuri, 04 februarie, BNR va avea de luat din nou o decizie grea: scade sau nu dobânda de politică monetară şi rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci la BNR, pentru a dezgheţa creditarea?

Băncile fac PRESIUNI asupra BNRAnaliştii financiari ai băncilor sunt de părere că BNR ar putea scădea dobânda de politică monetară cu 0,25%, un nivel foarte mic, care va avea în piaţă doar un rol de semnal.  (vezi VIDEO)

"Dacă am vedea şi o scădere a RMO, probabil la cele în lei, pentru că la cele în valută văd imposibilă o scădere în primul semestru al anului, ar fi un semnal foarte puternic din partea băncii centrale pentru încurajarea creditării în lei", este de părere Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

Decizia BNR ar influenţa pe termen scurt şi aprecierea uşoară a leului. O scădere de dobândă ar fi un semnal pozitiv care ar mai reda optimismul investitorilor din pieţele emergente.

Totuşi, analiştii văd dobânda de politică monetară la nivelul de 8,5% pentru 2009, dar la acest nivel ar putea ajunge prin scăderi graduale ale dobânzii operate de BNR.

Decizia băncii centrale depinde însă şi de raportul asupra inflaţiei care va fi prezentat la începutul lui februarie şi în funcţie de care se va menţine sau nu prognoza BNR de 4,5 inflaţie în 2009.

Până atunci, bancherii se plâng că nu pot face reeşalonări la credite şi nici nu pot scădea dobânzile. Cu toate acestea, este puţin probabil că o scădere a dobânzii BNR de la 10,25% la 10% va determina o accelerare a creditului aflat în scădere drastică în ultimele două luni sau că va conduce la o scădere a dobânzilor la împrumuturi, atâta timp cât băncile oferă dobânzi de 14% - 16% la depozitele populaţiei în lei. 

2 February 2009