Numarul executarilor silite de case si terenuri a crescut exponential in ultimele doua luni, anunturile de licitatie publicate de banci pe site-urile proprii vizand de cele mai multe ori proprietati imobiliare aflate in zona rurala sau in orasele mici.

sursa:capital.roPretul pentru un apartament cu doua camere intr-un oras resedinta de judet porneste de la circa 100.000 de lei (circa 24.000 de euro), dar in localitatile mai mici preturile coboara si de trei-patru ori. Spre exemplu, in Mihaileni, judetul Botosani, pretul de pornire pentru un apartament cu doua camere scos la licitatie de Raiffeisen Bank este de 28.000 de lei (6.800 de euro).

Analistii spun ca numarul mare de executari silite din mediul rural si din orasele mici survine in conditiile in care bancile incearca sa-si recupereze creantele din zonele unde este foarte probabil ca valoarea garantiilor sa stagneze sau chiar sa scada.

"Bancile se gandesc probabil ca in zona rurala si in orasele mici sunt mai putine sanse ca valoarea garantiilor sa creasca si de aceea recurg la executari silite. In Bucuresti si in orasele mari bancile au mai restructurat credite, asteptand vremuri mai bune pe piata imobiliara", comenteaza Dragos Cabat, managing partner la Financial View.

Totusi, bancilor le este foarte greu sa-si recupereze creantele, multe dintre imobilele scoase la vanzare fiind deja la a doua sau chiar a treia licitatie, caz in care pretul porneste de cele mai multe ori de la 75% din pretul de evaluare. Legea permite executorilor bancari sa reduca pretul de pornire cu maximum 25% doar incepand cu a doua licitatie.

Pretul poate fi scazut, de asemenea, sub valoarea creantei pe care banca o are de recuperat pentru ca debitorul poate fi urmarit si pe alte bunuri aflate in proprietatea sa chiar daca acestea nu au fost puse drept garantii in contractul de credit. Bancile care au in portofoliu credite imobiliare nu au finantat de regula mai mult de 75% din pretul bunului ipotecat, de aceea exista sanse foarte mari ca bancile sa-si recupereze creanta in cazul in care reusesc sa vanda un bun la licitatie.

Bancile mai conservatoare au oferte prin care nu finanteaza mai mult de 50% din valoarea imobilului. "In Romania creditul nu depaseste trei sferturi din valoarea bunului finantat si de aceea cred ca in majoritatea cazurilor bancile ar obtine sumele necesare pentru a acoperi creditul daca ar reusi sa vanda garantia. Daca preturile vor mai scadea, atunci ar putea sa apara probleme", spune Cabat.


 

 

 

Sursa

16 February 2010