BCR BpL: 80% dintre români intenţionează să-şi îmbunătăţească locuinţa în următorii cinci ani.

24451-151168maxim.jpgAnul trecut, circa 80% dintre români intenţionau să investească în îmbunătăţirea condiţiilor locative în următorii cinci ani. Unele diferenţe au apărut în ceea ce priveşte tipul de îmbunătăţire preferat. Renovarea se menţine pe primul loc (43%, faţă de 40% în 2010), dar este urmată de planurile pentru izolare termică (39%), o opţiune nouă, preferată pentru aportul adus la reducerea cheltuielilor cu întreţinerea.

Alexandru Ciobanu: În ciuda mediului economic dificil, se fac planuri pe termen lung pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

"Pentru BCR Banca pentru Locuinţe, anul 2011 a fost un an foarte bun, continuând trendul crescător pentru portofoliul nostru, depozitele atrase, activele totale şi profit. În ciuda mediului economic dificil, clienţii noştri au demonstrat încă o dată că fac planuri pe termen mai lung şi se preocupă să investească pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Interesul oamenilor gospodari pentru avantajele sistemului de economisire-creditare şi orientarea pe termen lung sunt elemente foarte importante în povestea de succes a sistemului băncilor pentru Locuinţe", a declarat preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Alexandru Ciobanu.

Sistemul de economisire-creditare, din ce în ce mai atractiv

Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare şi economisesc o perioadă de timp au ulterior posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă redusă (5-6%). În fiecare an, aceştia primesc la depunerile efectuate în anul respectiv o primă de stat de 25% pe an, până la 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii. "Sistemul de economisire-creditare devine din ce în ce mai atractiv prin beneficiile cumulate ale etapelor sale, respectiv prin câştigurile obţinute în faza de economisire, dar şi de posibilitatea de a obţine un credit avantajos, în lei, cu dobândă mică şi fixă pe toată perioada derulării sale. Sistemul este foarte stabil, nu este afectat de riscul valutar, dobânzile nu fluctuează, ratele creditului sunt fixe pe toată perioada contractului, ceea ce constituie avantaje majore pentru românii care îşi fac planuri pe termen mai lung pentru îmbunătăţirea confortului locativ", a precizat Alexandru Ciobanu.

36% dintre români au economisit anul trecut

BCR BpL arată că, potrivit studiilor de piaţă efectuate de către bancă, 36% dintre români - faţă de 23% în 2010 - au declarat că au economisit în cursul anului 2011 şi au continuat să îşi facă planuri pe termen lung pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative.

Activele BCR BpL au crescut anul trecut la 950 mil. lei

BCR Banca pentru Locuinţe a înregistrat anul trecut o creştere de peste 80% a activelor faţă de decembrie 2010, la 950 milioane lei, şi un profit net de 11,98 milioane lei, de la 1,74 milioane lei, evoluţie susţinută de majorarea depozitelor şi a numărului de clienţi. Depozitele clienţilor BCR Banca pentru Locuinţe au urcat cu 86%, la 862 milioane lei. Numărul clienţilor a crescut de la 190.000 la finele anului 2010 la peste 250.000 în decembrie 2011. Rezultatele de anul trecut s-au bazat atât pe evoluţia pozitivă a activităţii operaţionale, cât şi pe controlul costurilor, a anunţat ieri BCR Banca pentru Locuinţe.

"Am păstrat cheltuielile operaţionale la o creştere de aproximativ 16%. Având în vedere că am dublat volumul de activitate, eu zic că am reuşit să evoluăm foarte eficient din punct de vedere financiar. Principalele creşteri de venituri sunt din dobânzi şi comisioane, noi nu am operat niciun fel de creştere de structură de preţuri", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR BpL. Acesta a arătat că instituţia financiară pe care o conduce are în prezent o cotă de peste 75% pe piaţa de economisire-creditare din România.

Totodată, volumul creditelor acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a crescut cu 31% anul trecut, la 16,5 mil. lei, astfel încât soldul total al acestora a ajuns la 50 mil.  lei. Depunerile efectuate de clienţi în 2011 au fost cu 18% peste nivelul anului 2010, iar la sfârşitul anului soldul total a atins cifra de 244 mil. lei, se arată într-un comunicat al băncii. Numărul de contracte încheiate de clienţii RBL anul trecut a crescut cu 37% faţă de 2010, în prezent banca având în portofoliu peste 148.000 de clienţi. Astfel, sumele economisite de către aceştia au fost cu 67% mai mari faţă de cele economisite pe contractele încheiate în 2010. Nivelul sumei contractate aferente acestor contracte s-a situat la valoarea de 2,4 mld. lei, în creştere cu aproximativ 5% faţă de anul precedent.

Ciobanu: Cel mai important obiectiv este creşterea cotei de piaţă, a activelor şi a numărului de clienţi

"Profitul nu este obiectivul nostru principal. Ne uităm la cota de piaţă, acoperire de clienţi şi cât mai mulţi clienţi activi. Profitul în esenţă e o derivată a politicii noastre şi din suma aceasta vom reinvesti în zona creşterii de notorietate, activităţi de marketing şi de PR. În următorii 3-5 ani, de la distanţă cel mai important obiectiv este creşterea cotei de piaţă, a activelor şi a numărului de clienţi", a mai spus Ciobanu.

Întrebat despre situaţia plăţilor primei din partea statului, Ciobanu a afirmat că în fiecare an autorităţile au găsit soluţii pentru virarea banilor, dar a subliniat necesitatea unui calendar clar în această privinţă. Totalul primei de stat cuvenite clienţilor BCR Banca pentru Locuinţe pentru 2010 se ridică la 65,7 mil. lei, din care au fost plătiţi peste 90%, iar pentru 2011 nivelul acesteia depăşeşte 100 mil. lei.

“Pe piaţa de profil ar putea activa profitabil 4-5 instituţii financiare”

Preşedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu, consideră că într-un an-doi vor fi interesate şi alte bănci de acest segment de economisire-creditare, apreciind că pe piaţa de profil din România ar putea activa profitabil 4-5 instituţii financiare. În acest moment în domeniul locativ activează doar BCR Banca pentru Locuinţe din grupul BCR, deţinut de Erste - Austria şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte a grupului austriac Raiffeisen.

 

Sursa

20 April 2012