0-863-15_1.jpgPerioada de creditare in cazul achizitionarii unui teren poate ajunge pina la 35 de ani.

Scumpirea terenurilor a facut ca multi dintre romani sa aiba nevoie de un credit bancar pentru a achizitiona parcela destinata casei de vis. In acest caz, se poate opta fie pentru credite de consum fara garantii sau cu ipoteca, fie pentru credite ipotecare destinate achizitiei de terenuri. In acest ultim caz, bancile ofera imprumuturi in moneda nationala si in valuta pe o perioada destul de lunga, 35 de ani (Banca Romaneasca, Bancpost, CEC). Totusi, este nevoie de achitarea unui avans, pentru ca majoritatea bancilor inca acorda finantare pentru maximum 75% din valoarea de achizitie. Institutiile financiare practica dobinzi cu valori cuprinse intre 5,75% (vezi BRD, dobinda fixa pe un an, apoi variaza, 6,65%) si 9,5% (Banca Transilvania, dobinda variabila), iar o valoare medie a DAE este de 9% (credit de 25.000 de euro pe 20 de ani).

Creditul imobiliar/ipotecar pentru achizitia unui teren necesita, ca documente, actul de proprietate asupra terenului (de la vinzator), declaratie pe propria raspundere a vinzatorului ca terenul nu este revendicat si nu exista litigii asupra sa si antecontract de vinzare-cumparare. Important este ca terenul vizat spre cumparare sa fie in intravilan, pentru ca bancile evita sa crediteze terenuri aflate in extravilan. O alta conditie esentiala este sa fiti declarat eligibil in urma scoringului bancii. Este bine de stiut ca, pe linga salariul de baza, bancile mai iau in considerare si alte venituri, precum dividende, pensii, drepturi de autor, chirii, stimulente, norma de hrana (vezi Bancpost) si in esenta toate veniturile stabile ce pot fi demonstrate cu acte. „Cumparatorul trebuie sa se asigure, inca de la inceput, de faptul ca vinzatorul este de acord sa incaseze banii direct de la banca. In momentul ridicarii banilor din cont exista un comision de retragere numerar pe care acesta este posibil sa nu fie dispus sa il plateasca. In cazul in care cumparatorul va conveni cu vinzatorul sa acopere si acest comision, cu siguranta vor incheia tranzactia“, spune Ruxandra Andrei, marketing&PR director la portalul financiar Finzoom.ro.

Printre garantiile impuse de banci la oferirea acestui tip de creditare se numara ipoteca asupra terenului cumparat sau asupra unui bun imobil existent in proprietatea solicitantului sau a unei rude dispuse sa il lase spre ipotecare. De obicei, bancile solicita ca valoarea bunului adus ca garantie sa acopere 133% din suma imprumutata. De asemenea, institutia financiara impune incheierea unei asigurari pentru bunul adus in garantie, asigurare ce poate fi oferita sau nu gratuit de banca, in ambele cazuri polita fiind cesionata in favoarea bancii. In plus, unele banci solicita incheierea unei asigurari de viata care va fi cesionata in favoarea bancii.

Variantele de finantare prin credit de nevoi personale sau prin credit cu ipoteca sint ceva mai simple si au avantajul ca nu trebuie demonstrata destinatia banilor. Dezavantajul este insa suma mai redusa de care veti beneficia. Astfel, creditul de consum fara garantii este plafonat la maximum 20.000 de euro pe maximum zece ani, Piraeus Bank oferind cea mai mare suma.

In Bucuresti se remarca faptul ca, de cind oferta de terenuri din zonele centrale si de nord nu mai este la fel de numeroasa si mai ales accesibila, investitorii s-au orientat in alte directii, respectiv zonele de sud, est si vest ale Capitalei, unde preturile au crescut proportional cu interesul investitorilor. „Desi infrastructura nu este deloc pusa la punct in aceste zone periferice, proprietarii mentin preturile ridicate, incurajati fiind si de proiectele de anvergura ce se anunta in anumite zone, precum un hotel, un hipermarket sau un alt obiectiv de interes major pentru populatie“, afirma Monica Marin, partner manager EuroMetropola.

Sursa

26 September 2007