Proprietăţile scoase la licitaţie s-au înmulţit mai ales în contextul în care cererea din partea potenţialilor cumpărători este foarte scăzută, astfel că pe lângă anunţurile noi revin şi cele publicate în lunile anterioare. Executorii bancari spun că este nevoie în medie de trei până la cinci licitaţii înainte ca un bun executat silit să-şi găsească un nou proprietar.

13944-1_zf_30_09.jpgCele mai multe anunţuri sunt publicate în prezent de Banca Transilvania, care are de vânzare circa 280 de locuinţe şi terenuri, în afară de spaţii industriale şi comerciale sau echipamente.

Şi BRD are aproape 200 de licitaţii active pentru vânzarea unor case, apartamente şi terenuri, la care se adaugă alte câteva zeci de spaţii comerciale, spaţii industriale şi autoturisme, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei financiare.

În paralel, BRD a publicat pe propriul site de vânzări peste 100 de anunţuri cu bunuri aflate în proprietatea unor clienţi ale căror credite nu au ajuns încă în neperformanţă, dar a căror situaţie financiară s-a înrăutăţit, astfel că clienţii au formulat o cerere către bancă pentru a accepta vânzarea amiabilă a garanţiei. Preţurile sunt însă sensibil mai mari decât în cazul bunurilor executate silit.

Pentru că cele mai multe bunuri executate silit au trecut prin mai multe licitaţii până în prezent, majoritatea au preţul redus cu 25% faţă de evaluarea iniţială. În contextul în care reducerea de preţ operată de bancă se adaugă în cele mai multe cazuri peste o scădere de două cifre a valorii garanţiei comparativ cu momentul la care a fost acordat creditul, băncile riscă să nu-şi recupereze în totalitate creanţa nici măcar atunci când găsesc cui să vândă bunul executat.

Şi CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, încearcă să vândă la licitaţie în următoarea lună peste 150 de case şi terenuri recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele la credite. Cele mai multe proprietăţi executate silit sunt în judeţele Botoşani, Covasna, Giurgiu, Harghita şi Hunedoara. De exemplu, în oraşul Bălan din Harghita banca încearcă să vândă un apartament de două camere cu doar 15.000 de lei (circa 3.500 de euro).

Şi Credit Europe, Leumi sau OTP Bank au zeci de anunţuri cu proprietăţi scoase la licitaţie. Doar Leumi, o bancă de talie mică deţinută de cel mai mare grup financiar israelian, are 75 de case şi terenuri pe care încearcă să le vândă. Banca are o expunere mare pe ipotecare pentru că în oferta de retail nu are decât credite cu garanţii.

Executorii bancari spun că reuşita unei tranzacţii depinde de zona în care se află bunul respectiv, dar şi de tipul de bun vândut. Doar o parte mică din anunţurile cu proprietăţi executate se află în Bucureşti, majoritatea fiind în zona rurală sau în oraşe medii şi mici, unde băncile încearcă să scape mai repede de garanţii pentru că perspectivele de revenire a pieţei nu prea există.

Maşinile se vând mai uşor

Băncile reuşesc să vândă mai uşor autoturismele sau echipamentele executate silit, găsind cumpărători chiar şi de la prima licitaţie. Deşi se vând mai uşor, autoturismele şi celelalte bunuri mobile, sunt mult mai greu de recuperat de la clienţii rău-platnici pentru că pot fi ascunse foarte uşor, iar cele recuperate au de multe ori piese lipsă sau diverse defecţiuni.

Sursa

30 September 2010