Două bănci chineze controlate de stat au împrumutat mai mult ţărilor în curs de dezvoltare decât Banca Mondială, arată un raport al Financial Times.

16060-1275644780banca_china.jpgBanca pentru dezvoltare a Chinei şi Banca de export-import a Chinei au oferit împrumuturi în valoare de cel puţin 110 miliarde de dolari pentru guverne şi firme din ţările în curs de dezvoltare în 2009 şi 2010, precizează NewsIn.

Între mijlocul anului 2008 şi mijlocul lui 2010, Banca Mondială a acordat împrumuturi de peste 100 miliarde dolari.

Cele două bănci chineze nu au publicat detalii despre împrumuturile din străinătate, aşa că studiul este bazat pe anunţurile publice făcute. Acest lucru înseamnă că suma estimată este probabil mai mică decât cea reală, pentru că împrumuturile mai delicate nu au fost anunţate public.

Banca pentru dezvoltare a Chinei şi Banca de export-import a Chinei sunt "bănci politice", adică promovează ceea ce Beijingul consideră interesele sale naţionale. Una dintre sarcinile Băncii pentru dezvoltare a Chinei este să încerce să faciliteze şi, acolo unde este posibil, să deblocheze fluxurile de materii prime pentru economia chineză. De asemenea, încearcă să deschidă pieţe externe pentru companiile chineze.

Însă situaţia este diferită în sectorul privat. Investiţiile externe directe făcute de companiile chineze, cu excepţia băncilor, au fost anul trecut de numai 50 miliarde de dolari, cu 50% mai puţin decât suma de bani investiţi de companiile străine în China.

Acest lucru sugerează că societăţile chineze nu au încă suficientă încredere pentru a face achiziţii importante în străinătate sau nu pot să o facă.

Perioada vizată de studiul Financial Times include şi cea mai gravă criză financiară globală.


18 January 2011