Cresterile de doua cifre din 2008, inlocuite de scaderi cu 5%-6%.Romanii au preferat anul trecut creditele in valuta pe termen lung, contractand imprumuturi in valoare de 3,2 miliarde de lei, desi comparativ cu 2008 volumul a fost de sase ori mai mic.

sursa:financiarul.comIn topul preferintelor, pe locul secund s-au plasat creditele pe termen scurt in moneda nationala, cu un volum contractat in 2009 de 210 milioane de lei, de patru ori mai mic decat in anul precedent.

Bancherii recunosc ca anul trecut a fost unul in care au invatat sa faca banking. Cu alte cuvinte, au trebuit sa gaseasca solutii nu numai pentru a face fata scumpirii surselor de finantare, ci si cererii de imprumuturi in scadere.

Astfel, daca in privinta creditarii pe ter­men scurt au avut de partea lor posibilitatea lansarii unor carduri de credit, iar pe termen lung au fost ajutati de programul „Prima casa", imprumuturile pe termen mediu, atat in lei, cat si in valuta, au scazut, anul trecut, cu 780 de milioane de lei comparativ cu 2008. Practic, in cazul creditarii pe o perioada de unu-cinci ani, cresterile de doua cifre din 2008 au fost inlocuite cu scaderi de peste 6%.

In lei, doar imprumuturile sub un an au mers

Creditele in lei pe termen scurt contractate de populatie au crescut, pe parcursul anului trecut, cu 4,7%, avansul diminuandu-se de aproape sase ori comparativ cu 2008. Soldul imprumuturilor in lei acordate de banci pe o perioada mai scurta de un an s-a plasat in decembrie 2009 la un nivel de 4,46 miliarde de lei, cu 210 milioane de lei peste valoarea de la finalul anului precedent.

Desi ca valoare majorarea a fost de aproape patru ori mai mica decat cea din 2008, cand soldul a crescut cu 920 de milioane de lei, ea a fost totusi posibila datorita noilor oferte de carduri de credit (inclusiv co-branded) lansate de banci, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit Tiriac Bank, GarantiBank, RBS sau Credit Europe Bank.


 

Sursa

15 February 2010