Propunerea făcută de stat instituţiilor de credit din România presupune dobânzi mai mici chiar decât cele înaintate iniţial de cele mai "înţelegătoare" bănci. Unele bănci vor intra totuşi în program, de dragul imaginii.

Băncile ar intra în “Prima casă” mai mult de ochii lumiiDobânda de 5,2% pentru creditele în euro care vor fi acordate prin programul "Prima casă" este mai mică decât oricare dintre propunerile făcute anterior de băncile locale.

După întâlnirea cu Guvernul din urmă cu două săptămâni, cele mai bune oferte le făcuseră Alpha Bank şi BRD, care propuneau dobânzi între 5,5 şi 6%.

De asemenea, o ofertă tentantă, însă cu un punct peste ceea ce a stabilit Guvernul, avea şi Piraeus, care propunea o dobândă de 6,2% pe an.

În acest context, motivaţia principală a băncilor pentru a intra în programul "Prima casă" rămâne câştigul de imagine, în nici un caz profitul, după cum susţin mai mulţi bancheri autohtoni care au refuzat să fie citaţi.

Mai mult, există voci care spun că dobânzile propuse de Guvern sunt mult prea mici chiar şi pentru a obţine un minim de câştig.

"Doar 4% peste EURIBOR este mult prea puţin. După părerea mea, dobânda ar trebui să fie minim minimorum 5,75-6%, incluzând şi o componentă socială din partea băncii", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, care este şi membru în CA al BRD.

Pe de altă parte, a doua bancă locală care a venit cu una dintre cele mai bune oferte la întâlnirile anterioare cu Guvernul rămâne interesată de programul "Prima casă".

"Noi am venit iniţial cu o ofertă pe care presa a catalogat-o drept cea mai bună de pe piaţă. De altfel, propunerea noastră era undeva în apropierea cifrei avansate de Guvern.

 Rămânem interesaţi de acest program, însă nu trebuie să uităm că într-o economie de piaţă orice bancă trebuie să urmărească un minim de profit.

Cred că vor fi mai multe bănci care vor intra în acest program", a declarat la The Money Channel Petre Bunescu, vicepreşedintele BRD.

Alpha Bank şi Piraeus sunt şi ele interesate de program chiar şi în actualele condiţii. CEC va participa de asemenea, mizând pe componenta în lei.

Sursa

15 June 2009