Băncile pot fi salvatoare de vieți, atunci când ai nevoie de bani, dar pot la fel de bine să distrugă vieți, atunci când lucrurile scapă de sub control. Anii de după criză au demonstrat acest lucru, dar experții în finanțe avertizează: unele bănci abuzează de statutul pe care îl au pentru a obține privilegii spectaculoase. Mai precis, băncile pot îngenunghea economii naționale, pot pune în pericol stabilitatea financiară internațională și pot să își însușească banii clienților și ai contribuabililor într-o clipă, dacă amenință cu prăbușirea iminentă. 

40642-depozite.jpgÎn economia modernă, băncile mari sunt protejate la nivel înalt. Se spune despre ele că sunt prea mari pentru a se prăbuși. Falimentul lor ar  putea avea un efect devastator asupra lumii întregi, așa că dacă se ajunge în scenariul unui faliment iminent, statul intervine imediat pentru a salva banca. Iar acum, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că pot fi confiscate depozitele clienților pentru a salva băncile de la faliment. Asta nu înseamnă neapărat și că banca va putea să înapoieze banii celor care erau clienți la momentul derapajului. Se poate invoca simplu incapacitatea de plată. Lucrurile sunt îngrijorătoare când se ajunge într-o asemenea situație, dar situația poate fi chiar mai gravă dacă banca ajunge intenționat într-un asemenea punct, urmărind un plan lipsit de scrupule.

Decizia recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene acordă acestor bănci foarte mari, focare de escrocherii, tocmai statutul de entități intangibile. Consecințele sunt extrem de grave. În primul rând, această decizie este un atac direct la proprietate, așadar la un principiu fundamental al statului de drept. Pe cale de consecință, este afectată siguranța financiară a tuturor cetățenilor Europei și, implicit, și a românilor. În al doilea rând, măsura va distruge, lent, clasa mijlocie, prin sărăcirea acelor depunători care furnizează grosul depozitelor mici și mijlocii”, explică Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății din Parlamentul European. 

Clienții și contribuabilii plătesc pentru stabilizare, dar bancherii nu au nicio răspundere 

Așadar, în momentul în care statul spune că vrea să salveze o bancă, acest lucru înseamnă în primul rând că toți cei care au bani în depozite îi pierd fără drept de apel, aceștia fiind primii bani folosiți pentru stabilizarea băncii. În al doilea rând, se folosesc banii contribuabililor, indiferent dacă au contract sau nu cu banca respectivă. Singurii menajați sunt bancherii.

Bancherii nu doar că nu pierd nimic, nu doar că nu sunt sancționați, dar nu mai sunt nici măcar controlați. După cum se vede, în acest model, unele bănci mari se urcă deasupra statelor și implicit deasupra cetățenilor. Măsura va distruge lent clasa mijlocie”, explică Laurențiu Rebega. 

Destabilizarea poate conduce la decimarea clasei mijlocii

Destabilizarea clasei mijlocii înseamnă destabilizarea întregii țări. Iar istoria a demonstrat că tocmai întărirea clasei mijlocii i-a adus Occidentului dinamism economic, echilibru social și o prosperitate fără precedent.

Decizia CJUE este încă un cui bătut în sicriul statului național, care, lipsit de suveranitate, devine vasalul instituțiilor europene supranaționale și al intereselor marii oligarhii bancare internaționale. Nu băncile trebuie apărate, ci cetățenii! Nu oligarhia trebuie protejată, ci clasa mijlocie! Nu Comisia Europeană trebuie să decidă, ci statul național!”, avertizează europarlamentarul.

În acest moment, liderii europeni trebuie să decidă dacă vor salva trei sau patru bănci europene care au nevoie urgentă de 40 de miliarde de euro pentru a se stabiliza.

CITEȘTE ȘI:

26 July 2016