Deocamdată este nevoie de recâştigarea încrederii consumatorilor în redresarea economiei

http://images.askmen.com/money/keywords/real-estate_965848.jpgBancherii spun că, la fel cum piaţa imobiliară ne-a dus pe culmile avântului economic, iar apoi a intrat într-un declin neaşteptat, tot ea va fi cea care ne va scoate din marasm.

Pentru că o bună parte din capitalul persoanelor fizice şi al societăţilor comerciale a rămas blocat în proiecte imobiliare, iar relansarea activităţii acestora depinde de repornirea tranzacţiilor imobiliare.

Multe companii care nu au ca domeniu principal de activitate piaţa imobiliară au investit sume mari de bani în terenuri sau clădiri, o activitate la modă în ultimii ani, pe fondul euforiei generale impulsionate de creşterea activelor.

„Au intrat în perioada de criză cu un capital blocat în active imobiliare, pe care nu au mai putut să-l utilizeze, din cauza dinamicii reduse a pieţei", spune Sergiu Oprescu, preşedintele executiv Alpha Bank Romånia. Investiţiile imobiliare care nu au făcut parte din ciclul de producţie a societăţii, neputându-i aduce valoare adăugată, au devenit o povară, prin decapitalizarea companiei.

„Îmbucurător este că unele firme şi-au analizat foarte repede situaţia financiară şi au acţionat rapid, acceptând să valorifice acele active la preţuri mai mici decât cele de achiziţie", adaugă Oprescu. S-a recurs mai ales la metode clasice de lichidizare a activelor, precum „sale and lease back". Ceea ce înseamnă că şi-a făcut efectul şi elementul psihologic, esenţial în comportamentul jucătorilor din economie.

Scăderea valorii activelor scumpeşte finanţările

Stabilitatea pieţei imobiliare are impact asupra clienţilor băncilor atât direct, prin scăderea preţurilor de tranzacţionare, cât şi indirect, prin natura finanţărilor, o bună parte fiind garantate cu imobile. „Am descoperit că, dintr-o dată, creditele ce păreau a fi garantate nu mai sunt acoperite acum de valoarea garanţiilor, după reevaluare.

Astfel, a crescut valoarea la risc a fiecărui credit (expunerea netă după scăderea preţului garanţiei), iar aceasta este direct proporţională cu marja de dobândă a clientului, ca o consecinţă a majorării riscului", precizează preşedintele executiv Alpha Bank.

Riscul trebuie să fie compensat de dobânzi, iar aceasta afectează clientul, prin creşterea costului de finanţare. De exemplu, un întreprinzător care a investit într-o linie de producţie garantând cu un activ imobiliar şi-ar putea vedea valoarea garanţiei reduse acum la jumătate.

În acest caz, el are două variante: să aducă o asigurare suplimentară, greu de realizat în aceste momente de criză, sau să-şi reducă expunerea faţă de bancă, prin accelerarea rambursărilor, foarte dificil din cauza scăderii volumului de afaceri.

În concluzie, una dintre soluţiile adaptate momentului actual este aceea de a plăti mai scump finanţarea devenită mai riscantă. De aceea impactul pe care dezechilibrul din piaţa imobiliară îl are asupra antreprenorilor e mult mai mare decât pare.


Sursa

5 October 2009