Bancherii nu se asteapta sa dea prea multe credite de retail anul acesta si spun ca imprumuturile pentru locuinte si de consum vor creste cu circa 10% in 2010 dupa ce au stagnat anul trecut.

sursa:zf.roTotusi, exista banci care si-au stabilit tinte mai agresive de crestere in incercarea de a castiga cota de piata, profitand de slabiciunea unor competitori presati sa-si diminueze costurile.

"Pe partea de creditare a persoanelor fizice, anul acesta nu va aduce cresteri semnificative date fiind contextul economic actual si starea de incertitudine a populatiei cu privire la evolutia veniturilor si la situatia locului de munca", spune Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania. Ea vede pentru 2010 o crestere de 10-12% a pietei de credite de retail si estimeaza pentru banca sa o crestere a soldului cel putin la nivelul pietei.

Un avans mai mare ar putea sa se inregistreze insa pe partea de credite imobiliare, unde bancherii spera si la un efect pozitiv din directia programului "Prima casa".

Anul trecut, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 9,2% la nivelul intregii piete, pana la 5,75 mld. euro, potrivit datelor BNR. Cresterea de aproape o jumatate de miliard de euro din 2009 este egala cu nivelul garantiilor utilizate de banci din plafonul alocat programului "Prima casa".



Sursa

11 March 2010