Bancherii se plâng că firmele le "şantajează" cu legea insolvenţei în cazul în care nu joacă după regulile impuse de datornici, multe companii apelând la această măsură doar ca să beneficieze de avantajele legii.

sursa:gandul.info"Trebuie să facem diferenţa între împrumutaţii care vor să fie în continuare partenerii băncilor şi cei care folosesc insolvenţa ca şantaj, care vin la bancă şi ne spun: dacă nu accepţi condiţiile mele, intru în insolvenţă", a declarat miercuri Mircea Cotiga, directorul departamentului de recuperare şi prevenire a fraudei din cadrul Unicredit Ţiriac Bank, cu ocazia unui seminar organizat de Ziarul Financiar. El a arătat că sunt şi cazuri în care se încearcă intrarea în insolvenţă pentru a masca anumite acţiuni făcute în dauna creditorilor şi a companiei.

Companiile care nu mai au bani pentru a-şi plăti datoriile şi care deschid procedura de insolvenţă beneficiază de o serie de avantaje legale, printre care stoparea executărilor silite şi a plăţii penalităţilor. În schimb, ele trebuie să prezinte un plan de reorganizare a activităţii, care în majoritatea covârşitoare a cazurilor nu-şi atinge scopul declarat.

În 2008, doar 2% din firmele care şi-au declarat insolvenţa au reuşit să şi intre în reorganizare, faţă de un procent de 25% în Statele Unite ale Americii şi 30% în Franţa, potrivit datelor Casei de Insolvenţă Transilvania. Anul trecut, cazurile de insolvenţă s-au înmulţit alarmant, depăşind 18.000 de dosare, iar ritmul a crescut în ianuarie anul acesta, când peste 2.000 de firme nu şi-au mai putut plăti datoriile.



Sursa

11 March 2010