Grecii de la Alpha Bank si cei de la Banca Romaneasca (filiala locala a National Bank of Greece) au fost primii care au reactionat la semnalul transmis marti de BNR prin reducerea dobanzii-cheie la 7% pe an, taind dobanzile la depozite, dar si la creditele in lei.

sursa:www.ziuaconstanta.roSi la Volksbank dobanzile au coborat la 9,5% la depozitele pe o luna, respectiv la 7,75% pentru depunerile pe trei si sase luni. Piraeus Bank si RBS au redus de asemenea dobanzile, astfel ca doar Millennium mai ofera o dobanda de 10% pe an la depozitele pe trei luni.

Piata arata ca reactioneaza mult mai rapid decat in trecut la semnalele de politica monetara. Bancherii explica aceasta repliere rapida prin anticipatiile create de BNR privind continuarea tendintei de scadere a ratei-cheie, dar si prin conditiile de pe piata monetara, unde dobanzile au scazut spre 5% pe an, in conditiile in care Banca Nationala se asigura ca oferta de lei este mereu suficienta.

"Intrucat semnalele date de BNR sunt foarte clare privind directia dobanzilor, sunt de asteptat reactii rapide si ample. Dobanzi peste 9% pe an la depozite nu isi au justificarea in piata. Cum pe piata inca sunt cotatii pe multe produse de baza la 9% si chiar mai mult, e de asteptat ca reducerea sa fie de circa un punct procentual", spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare afaceri si produse retail la BCR.

Banca Romaneasca a facut un pas hotarat, coborand dobanda de baza la lei cu doua puncte, pana la 9,38% pe an. Acest indicator este luat in calcul la stabilirea costului creditelor de nevoi personale cu sau fara garantii, banca adaugand marje de trei pana la sase puncte procentuale. Astfel, acum dobanzile la creditele de nevoi personale sunt de 12,38% pe an (la cele cu garantii reale) si de 15,38% pe an, la cele fara garantii.


 

 

Sursa

5 February 2010