Riscul de credit este principala ameninţare pentru sistemul bancar românesc, iar aversiunea băncilor faţă de riscuri va întârzia relansarea economică, consideră bancherii din România, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare (CSFI) şi PricewaterhouseCoopers.

sursa foto: dailybusiness.roStudiul anual asupra riscurilor aferente sistemului bancar a evaluat şi clasificat 30 dintre principalele riscuri cu care se confruntă băncile în actuala perioadă de criză financiară. Studiul se bazează pe răspunsurile a 450 de manageri seniori din sistemul bancar din 49 de ţări, atât bancheri, cât şi analişti din sectorul financiar şi decidenţi din rândul autorităţilor de reglementare.

În România, au răspuns la întrebări 13 manageri de top. Ei se tem în legătură cu fragilitatea economiei şi cu privire la impactul creditelor neperformante şi a scăderii profitabilităţii băncilor.
"O altă îngrijorare este legată de faptul că aversiunea băncilor faţă de riscuri va întârzia relansarea economică. Unii respondenţi consideră că, în cazul unei situaţii extreme, sistemul bancar va beneficia de sprijin din partea guvernului; alţii sunt preocupaţi de faptul că acesta ar putea afecta responsabilitatea managementului băncilor", se arată în comunicatul PricewaterhouseCoopers.
Astfel, nevoia unui sistem de management al riscului mai performant este văzută ca fiind urgentă, împreună cu elaborarea unor reglementări suplimentare, pentru ca sistemul bancar să fie mai bine pregătit în gestionarea noilor provocări generate de criză.

"Sistemul bancar românesc a evitat faza iniţială a crizei financiare de la sfârşitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majoră pentru băncile româneşti, pe măsură ce recesiunea va duce la un număr din ce în ce mai ridicat de insolvenţe şi falimente printre companiile locale. Băncile anticipează deteriorarea în continuare a calităţii portofoliului de credite şi sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma în pierderi reale pentru creditori", a declarat Dan Iancu, partener în cadrul PricewaterhouseCoopers România, citat de NewsIn.

La nivel global, respondenţii au indicat faptul că politizarea băncilor, ca urmare a intervenţiilor de salvare şi a operaţiunilor de preluare de către stat, reprezintă principala ameninţare pentru situaţia financiară a băncilor.

 

21 April 2010