În lipsa cererii de credite ipotecare şi a creşterilor salariale, băncile susţin că preţurile nu au cum să rămână la nivelul de acum.

Românii care plănuiesc să cumpere o locuinţă mai ieftină pot să-şi amâne planurile pentru a doua jumătate a acestui an, pentru că preţurile vor continua să scadă, spun bancherii şi evaluatorii.

Astfel, jumătate dintre băncile din top zece chestionate de BNR în cadrul unui sondaj se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să se ajusteze în primul semestru, în timp ce cererea de credite ipotecare şi-a stopat declinul. Dacă prognozele bancherilor se opresc la jumătatea anului, evaluatorii nu exclud ca scăderea preţurilor să continue până la sfârşitul acestui an.

"Cel puţin până în ultimul trimestru, preţurile locuinţelor vor scădea. Scăderea preţurilor la proprietăţi se va opri când vor veni primele semnale pozitive din economie: scăderea şomajului, reluarea creşterii economice şi creşterea consumului", a declarat pentru Gândul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Pentru primul trimestru, oficialii BNR se aşteaptă la o creştere economică "pozitivă şi modestă", după cum a declarat miercuri Cristian Popa, viceguvernatorul băncii centrale, fără a se pronunţa însă în privinţa unei cifre.



Sursa

1 April 2010