Domeniul bancar a fost unul dintre cele mai afectate de criză. Numărul angajaţilor a fost redus drastic, în lipsa cererii, iar cei care au rămas, au avut salariile decimate. Cifrele arată că zeci de mii de oameni din domeniu au rămas fără locuri de muncă. Iar procesul de restructurare continuă încă.

26094-bankers-rule.jpgReducerea de personal a devenit o componentă importantă în strategia băncilor de a reveni pe profit sau măcar pe un trend de stabilizare. Într-un singur an, 2011, numărul unităţilor bancare a ajuns la 5.950, cu 250 mai puţine decât în anul anterior. Acest lucru s-a tradus în 65.600 de persoane concediate.

„Creditarea a continuat să scadă şi în 2011, volumul finanţării acordate fiind de 61,2 miliarde euro, cu 3,1% mai puţin decât în 2010. Cauzele acestei evoluţii constau în aversiunea faţă de risc a băncilor, determinată de rata creditelor neperformante şi profitabilitatea scăzută, de scăderea venitului aflat la dispoziţia populaţiei şi de tendinţa crescută spre economisire a acesteia”, arată un studiu Ensight Management.

La fel de afectate sunt şi companiile de asigurări şi societăţile de brokeraj. Acestea aveau la sfârşitul anului trecut 15.300 de angajaţi, în scădere cu 19,7%, după cum arată statisticile oficiale.

„Conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, la data de 31.12.2011, în România erau înregistrate ca angajaţi 6.097.000 de persoane. Prin raportarea numărului persoanelor angajate cu contracte de muncă din sectorul asigurărilor la totalul angajaţilor din România, rezultă că industria de asigurări deţine o pondere de 0,25%”, arată raportul anual al Comisiei de Supraveghere a asigurărilor.

Numărul angajaţilor, în această industrie, a scăzut drastic, raportat la ponderea mică în piaţă. Și în 2010, numărul salariaţilor din industrie a scăzut cu 7,1%.

CITEȘTE ȘI În loc de salarii mai mari, pensii facultative si bonuri de masă, angajatorii caută pachete salariale avantajoase

 

22 August 2012