Ofertele indicative privind dobanzile anuale efective depuse de peste 20 de banci pentru programul "Prima Casa" variaza intre 5,5% si 14% la euro, respectiv intre 13% si 23% la lei, au declarat ieri surse guvernamentale citate de Mediafax.

Bancherii crediteaza Prima Casa de la 5,5% in euro si 13% in leiTotodata, premierul Emil Boc a anuntat, tot ieri, ca dobanda va fi variabila, depinzand de la o banca la banca.

"Dobanzile se vor stabili in urma finalizarii actului normativ, bazat pe ceea ce bancile ne-au trimis noua, iar de acolo noi vom selecta cele mai bune conditii pe care le vom pune in HG, in care vom aproba normele metodologice", a declarat Boc.

Potrivit surselor, la ofertele in euro, toate ratele sunt calculate in functie de EURIBOR la 3, 6 sau 12 luni, la care se adauga o marja fixa, iar dobanzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% pana la aproape 14%. Aceeasi formula este urmata si la ofertele indicative pentru creditele in lei, respectiv ROBOR plus o marja fixa, astfel ca DAE variaza intre aproximativ 13%, pana la sub 23%.

Bancile care au propus oferte cu cele mai scazute costuri in euro au fost BRD si Alpha Bank, iar pentru lei, cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank. Pe de alta parte, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat ieri ca dobanda la creditul pentru programul "Prima Casa" ar trebui sa fie cat mai redusa, pentru a fi accesibila clientilor, un nivel rezonabil al acesteia fiind dobanda la care se imprumuta statul roman plus un punct procentual.

"Cheia discutiilor este nivelul dobanzilor. La dobanzi mari, putini oameni se vor putea califica. (...) O dobanda rezonabila ar fi cu 1% mai mult decat se indatoreaza statul", a spus Van Groningen.

El a explicat ca dobanzile de pe pietele internationale nu pot fi influentate de catre bancile romanesti si ca la nivelurile la care statul se imprumuta, atat la intern, cat si pe pietele externe, se mai adauga si costurile pe care le au institutiile de credit. In prezent, Ministerul Finantelor se imprumuta la o dobanda usor peste 11%, iar costul primei de risc pe pietele externe (CDS) este in jur de 300 puncte de baza, care se adauga peste rata EURIBOR.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, este de parere ca ideea programului "Prima Casa" este buna, dar exista "1001 de detalii care pot face diferenta dintre succes si esec", cel din urma insemnand acoperirea eventualelor neplati ale persoanelor care beneficiaza de credite din banii contribuabililor.

"Generic, ideea este buna. Diavolul este in detalii. S-ar putea ca micile detalii sa ofere programului alt sens sau continut", a declarat Lazea, intr-o conferinta de presa la CEC Bank. Acesta a spus ca autoritatile nu au anuntat, de exemplu, daca se vor garanta finantarile pentru achizitiile de locuinte existente sau nou construite. Totodata, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a aratat ca implementarea este "cheia succesului" acestui program. El a mentionat ca, in prezent, in Romania exista credite ipotecare de aproximativ 5 mld. euro si ca, daca se va ajunge la un miliard de euro de noi imprumuturi, aceasta ar reprezenta 20% din suma totala.

Programul a fost discutat ieri in sedinta de Guvern, iar premierul a declarat, inainte de inceperea sedintei, ca Guvernul va completa cadrul legal cu privire la programul "Prima Casa", pentru simplificarea acordarii garantiei din fondul de garantare, urmand ca valoarea dobanzilor percepute de banci sa fie cuprinsa, ulterior, intr-un alt act normativ.

Presedintele Traian Basescu a discutat, ieri, cu reprezentantii BNR, cei ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai celor mai importante zece banci comerciale, printre teme figurand programul "Prima Casa".

Sursa

4 June 2009