Bancherii au cerut ieri majorarea plafonului de garantare in cadrul programului "Prima casa" la 80.000 de euro, de la 60.000 de euro, cat este in prezent, in cadrul unei intalniri cu ministrul finantelor, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

sursa:ziarulfinanciar.ro"Comisiile ARB au discutii cu Ministerul de Finante. Noi ne-am exprimat dorinta ca Prima casa sa continue, sa se majoreze plafonul de garantare de la 60.000 de euro la 80.000 de euro si sa gasim solutii pentru ca acest program sa devina mai atractiv pentru dezvoltatorii imobiliari.

Decizia este acum la Ministerul de Finante", a explicat Ghetea pentru ZF.

Programul "Prima casa", demarat in vara trecuta, va continua in forma actuala pana la 15 februarie. Potrivit celor mai recente raportari ale Fondului de Garantare a Creditelor, institutia care gestioneaza plafonul de garantii din partea statului, pana la sfarsitul anului trecut fusesera aprobate credite in valoare de aproape jumatate de miliard de euro.

Astfel, clientii care incheie antecontracte de vanzare cumparare pana la 15 februrie au la dispozitie restul de garantii de 500 de milioane de euro, aprobate in forma initiala.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a aratat dupa intalnirea cu bancherii ca va analiza propunerea de majorare a plafonului, mai multe detalii urmand sa fie disponibile la inceputul saptamanii viitoare, potrivit Mediafax. Vladescu a aratat recent ca doreste revizuirea programului "Prima casa" astfel incat sa fie incurajata achizitionarea de locuinte noi, insa pana acum Finantele nu au prezentat modalitati concrete prin care vor realiza acest obiectiv.

Astfel, bancherii urmeaza sa aiba intalniri cu oficialii Finantelor si in perioada urmatoare, insa nu este clar daca programul va putea fi demarat imediat dupa 15 februarie, astfel incat sa nu apara o sincopa.

Pe de alta parte, oficialii Fondului de Garantare au aratat recent ca, in ciuda anuntarii termenului limita pentru derularea programului in forma actuala, numarul dosarelor primite spre aprobare nu a crescut, media zilnica ramanand la circa 100 de cereri.

Guvernul poate aloca in acesta an pana la 1,25 miliarde de euro pentru continuarea programului "Prima casa" prin garantarea creditelor pentru locuinte, insa in acest plafon ar putea fi incluse si alte scheme de garantare. Sumele provin din plafonul de garantii de 1,8 miliarde de euro pe care Guvernul il avea la dispozitie pentru anul trecut, dar din care nu a utilizat decat o treime.


 

 

Sursa

5 February 2010