Băncile au devenit mai flexibile în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor imobiliare şi au alocate fonduri pentru acest segment în 2011, dar selecţia va fi "draconică" şi va depinde de istoricul în regiune al investitorilor, a declarat miercuri Radu Lucianu, directorul CB Richard Ellis Eurisko.

16314-287775-publimedia-silviu-matei.jpg"Este un proces draconic al băncilor de selectare a investiţiilor finanţabile. Bani sunt, dar băncile nu vor să mai treacă prin aceleaşi chinuri prin care au trecut cu investitorii imobiliari până acum. Au finanţat cu ambele mâini, nu au ţinut cont de viabilitatea colateralelor. Mulţi investitori au adus colaterale care nu pot fi vândute, care depind foarte mult de părerea pieţei", a spus Lucianu, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, un raport de piaţă al CBRE Romania arată că 2010 a fost un an mai bun pentru piaţa imobiliară de investiţii faţă de 2009, acest sector al pieţei imobiliare înregistrând un volum de 327,3 milioane euro. Suma reprezintă un plus de 45% faţă de volumul anului 2009, un an foarte slab pentru investiţii. În cel de-al doilea semestru al anului 2010 s-a înregistrat o activitate mai scăzută pe piaţa de investiţii comparativ cu prima jumătate a anului. "Semestrul al doilea a avut un minus de 55% faţă de primul semestru, însă a marcat prima mare tranzacţie cu un proiect office - Floreasca Business Park", arată raportul citat.

Cele mai cerute produse investiţionale au fost cele comerciale - parcuri de retail, centre comerciale şi clădiri de birouri. Numărul şi volumul tranzacţiilor instituţionale rezidenţiale sunt limitate la mai puţin de 6% din total. Nu s-au înregistrat tranzacţii investiţionale pe domeniul industrial sau hotelier.


Sursa

3 February 2011