Bancherii au continuat să scumpească creditele pentru populaţie şi în august, un salt semnificativ fiind înregistrat de dobânzile la creditele de consum în lei care sunt în prezent mai scumpe chiar decât înainte de criză, dobânda anuală efectivă urcând la 19,3% pe an.

14227-banci-11111-zf.jpgŞi creditele ipotecare în euro s-au scumpit în ultimele luni cu circa două puncte procentuale, dobânda anuală efectivă urcând de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunară la un credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adică cu 20%.

"Creşterea costului efectiv a fost generată de majorarea anumitor comisioane, în condiţiile în care dobânda nominală nu a suferit modificări", spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite la nivel local.

Bancherii avertizaseră că modificările cerute de Ordonanţa 50 vor duce la scumpirea creditelor.

În ultimii doi ani, Banca Naţională a scăzut dobânda de politică monetară de la 10,25% la 6,25% pe an, iar indicele EURIBOR a scăzut de la 5% la sub 1% pe an, astfel că bancherii nu mai pot motiva scumpirea creditelor prin creşterea finanţării atrase de pe piaţă. În plus, dobânzile la depozite se află sub nivelul din august 2008.

La nivelul pieţei, costul efectiv al împrumuturilor de nevoi personale în lei a avansat în august cu o jumătate de punct procentual, până la 19,3% în condiţiile în care în august 2008, înainte de izbucnirea crizei pe plan local, dobânda efectivă la un credit similar era sub 19% pe an. Dobânda anuală se menţine totuşi sub nivelul record de 25% din mai anul trecut.

"La creditele de consum a crescut dobânda nominală, dar şi o parte din comisioane. Dobânzile nu sunt însă la un nivel «îngrijorător» comparativ cu anii trecuţi. Trebuie notat însă faptul că băncile au început să acorde din nou credite de consum, după ce anul trecut activitatea pe acest segment fusese aproape îngheţată. Şi cererea din partea clienţilor a înregistrat o revenire graduală în 2010", notează Anca Bidian.

Creditele de consum s-au scumpit cu peste două puncte procentuale în perioada iunie-august, cea mai mare creştere fiind înregistrată în iulie, când băncile au reacţionat la creşterea inflaţiei lunare cu peste 2,5 puncte şi au majorat şi bonificaţiile la depozitele în lei. În plus, bancherii nu mai sunt dispuşi să acorde credite fără garanţii, deoarece pe acest segment înregistrează cele mai multe probleme cu neperformanţele.

Totodată, bancherii au scumpit creditele şi în încercarea de a-şi recupera banii cheltuiţi cu implementarea ordonanţei privind creditele pentru consumatori (OUG 50), aşa cum anunţaseră de altfel încă de la publicarea actului normativ.

Şi creditele cu garanţii s-au scumpit în ultimele luni, astfel că dobânda anuală efectivă pentru un credit ipotecar în euro a urcat de la 5,6% în mai la aproape 7,4% la sfârşitul lui august, potrivit statisticilor BNR. În aceeaşi perioadă, dobânzile la depozitele noi în euro au avansat cu doar un sfert de punct procentual.

Creşterea cu aproape două puncte procentuale a dobânzilor la creditele pentru locuinţe înseamnă pentru clienţi o rată cu 20% mai mare. Astfel, dacă rata lunară la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani cu o dobândă anuală efectivă de 5,6% ajunge la 280 de euro, pentru acelaşi credit, dar cu o dobândă de 7,4% pe an suma lunară de plată depăşeşte 330 de euro.

Dobânda nominală la creditele ipotecare noi în euro a rămas constantă în jurul pragului de 5% pe an în lunile trecute, astfel că majorarea preţului total al creditelor se datorează în cea mai mare parte creşterii anumitor comisioane.

În unele cazuri, bancherii au majorat însă comisionul de analiză a dosarului, deoarece legislaţia nouă le permite să perceapă acest cost doar pentru împrumuturile efectiv acordate. Astfel, prin majorarea acestui comision băncile încearcă să îşi acopere şi costurile cu analiza documentaţiei depuse de clienţii ale căror cereri sunt respinse.

Anca Bidian spune însă că începând din septembrie a observat o stabilizare a costului total al creditelor ipotecare.


Sursa

11 October 2010